LATİNCE ADI: Class Diplopoda
Boyut:2,5 ila 35 cm uzunluğundadır.
Renk: Genellikle kahverengimsi ve siyah renktedirler.
Vücut ve Bacaklar: Kırkayaklar uzun ve ince bacaklı solucanlara benzerler. Bölümlü yapılara sahiptirler ve her bölümde 2 bacağa sahiptirler.
Kırkayak, örümcekler ve kelebekler ile aynı aileye giren eklembacaklıların sınıfına aittir.
Vücutlarını koruyan sert bir dış iskelete sahip olmalarına rağmen böcek olarak kabul edilmezler.
“Kırkayak” kelimesi, 40 bacağı olduğunu öne sürse de, kaydedilen hiçbir kırkayak bu şekilde değildir. Onların bilimsel adı açıklama açısından çok daha doğrudur. “Diplopoda“, kelimenin tam anlamıyla ”çift ayak“ anlamına gelir. Bu yorum muhtemelen vücudunun er boğumunda iki çift bacak olmasından kaynaklanıyor.
İsimlerine rağmen kırkayakların 40 adet bacağı yoktur. Bunun yerine, ortalama olarak 100 bacağı vardır. En fazla 750 bacağı olabilir.
Arkeolojik bulgular, kırkayağın 400 milyon yıl öncesine dayanan karada yürüyen ilk hayvan olduğunu göstermektedir. Kırkayakların eski zamanlardaki boyutları 2-3 metre arasında bir uzunluğa sahip olduğu düşünülüyor.
Kırkayak büyüdükçe, incelir. Hala gençken, bu tüy dökme seansları her seferinde ek bacak büyümelerine izin verir.
Kırkayağın tüm gövdesi kırkayağın kalbine ev sahipliği yapar ve aort başında bulunur.
Ana av: | Çürüyen bitki materyali, Bitkiler, Böcekler |
Gerçek bilgi: | Bazı türleri zehirli olabilir |
Doğal ortam: | Nemli mikrohabitatlar |
Avcılar: | Kuşlar, Porsuklar, Kemirgenler |
Beslenme türü: | Omnivor |
Tek seferde yavrulama sayısı: | 500 |
En sevdiği besin: | Çürüyen bitki materyali |
Ortak Ad: | Kırkayak |
Tür Sayısı: | 12000 |
Bulunduğu yerler:: | Dünyanın her yerinde |
Renk: | Kahverengi, siyah, kırmızı, sarı |
Dış yüzeyi: | Kabuk |
Başlıklar
Diğer eklembacaklılar gibi haşerenin bir dış iskeleti vardır. 2 mm kadar küçük ve 35 cm kadar büyük olabilirler.
Genel olarak kahverengi veya siyahtırlar.
Bazı kırkayak türleri de oldukça büyüktür. Örneğin, dev Afrika kara kırkayak türü dünyanın en büyük kırkayağıdır. Uzunluğu 30-40 cm aralığında olabilir.
Kırkayakların da sadece bir çift anteni vardır, kullanımı ile alakalı bir bilgi bulunmamaktadır.
Bacakları bu haşereyi tanımlamanın ilk yöntemidir. Bu haşerenin ortalama 100 bacağı vardır. Bazı türleri 750’den fazla bacağına sahip olabilir. Bacaklar eklemlidir ve her boğumda iki çift bacağı vardır.
Bu haşere Arthropoda sınıfına giren Animalia türünün sınıflandırmasının bir parçasıdır. Vücutlarının boğumlu bir yapıya sahip olması nedeniyle böcek sınıflandırılması için geçerli olan standartlara uymuyorlar. Kırkayak sınıfı Diplopoda olmasına rağmen, örümcekle çok daha yakından ilişkili olarak kabul ediliyor. Bilimsel isimleri sınıflarıyla aynıdır ve Diplopoda olarak geçer.
Araştırmacılar ve bilim adamları sadece 12.000 tane tür keşfetmiş olsalar bile, bugün dünyada bu haşerenin 80.000 türü olduğu düşünülüyor.
Bazı kırkayak türleri de oldukça büyüktür. Örneğin, dev Afrika kara kırkayak türü dünyanın en büyük kırkayağıdır. Uzunluğu 30-40 cm aralığında olabilir.
Bazı kırkayak türleri zehirli olsa da, büyük ölçüde doğal yırtıcılara karşı savunmasızdırlar. Bir türün zehirli olduğunu renginin parlaklığından anlayabiliriz.
Onları avlayan hayvan ve haşereleri caydırmak için kıskaçları, iğneleri veya pençeleri yoktur. Hatta bu haşere ısırmaz. En fazla, alerjik reaksiyona benzer bir etki yaratan bir toksin salgılarlar. Bu da saldırı amaçlı değil kendisine temas edenlere caydırma savunması olarak yapılır.
Kırkayaklar kendilerini diğer haşere veya canlılardan korumak bir zehir sıvısı salgılarlar. Bu sıvı onların saldırı amaçlı değil savunma amaçlı kendilerini korumak ve vücutlarını nemli tutmak için salgıladıkları bir zehirdir. İnsanlar için ölümcül bir etkiye sahip değildir. Tahriş edici olabilmektedir. alerjik gelişen durumlar kişi için daha rahatsız edici bir durum oluşur. Kırkayaklar çiyanların aksine otçuldur. yapıları itibari ile sıkça benzetilip karıştırılmaktadırlar.
Çoğu kırkayak türü ısırma ve sokma gibi davranışlar sergilemese de kendini koruma içgüdüsü ile bir sıvı püskürtebilir. Her kırkayak türünde olmasa da bazı kırkayak türleri söz konusu olan bu sıvıyı 10 santimetre uzunluğa kadar püskürtebilme özelliğine sahiptir. Bu sıvı ise insan cildinin tahriş olmasına sebep olabilir. Bu hususta evinizin kırkayak türlerinden arınması önem arz etmektedir
Kırkayaklar sokmaz yada ısırmazlar fakat çıyanlar ısırırlar. İnsanları ısıran haşerenin adı çiyandır ve kırkayak sokması diye gerçekleştirilen eylem de çiyana aittir.
Çiyan ve kırkayak arasındaki farklılıklar hakkında daha fazla bilgi için mutlaka tıklayınız: Çiyan ve kırkayak farkı
Çiyan ve kırkayağın birbirine karıştırılması çok olağandır. Benzer görünümleri sebebiyle yanlış tanınmakta ve isimlendirilmektedirler. Karşılaştığımız bir çok vakada insanlar kırkayaklara çiyan derken bazı vakalarda da çiyanları kırkayak olarak adlandırmaktadır. Sınıflandırmalarından başlayarak aralarında k, birkaç önemli farkı açıklayacağız.
Kırkayaklar ısırmazlar. Depolanmış gıda, yapı veya mobilyaya zarar vermezler. Bununla birlikte, Bazı zehirli türleri savunma mekanizması çerçevesinde salgıladıkları sıvı ile temas eden cilt yüzeylerinde tahrişe neden olabilirler. Kırkayaklar geceleri daha çok hareket ettiklerinden bu haşerelerle karşılaşan ev sahipleri korkuya kapılırlar. Kırkayaklar çok hareketli olabilirler ve bu durum farklı yerlerde görüne bildiklerinden bazen sıkıntıya yol açar. Bu duruma adapte olamayan ev sahipleri ve evcil hayvanlar korkuya kapılırlar. Kırkayaklar organik maddeleri sindirmeyi severler. Aslında bu maddeleri parçalayarak çevreye karşı çok faydalıdırlar.
Bu haşerenin ısırması ile ilgili mutlaka yazımızı okuyunuz: Kırkayak ısırır mı?
Genellikle dışarıdaki nemli bölgelerde kalırlar, ancak açık havada habitatları çok sıcak ve kuru hale gelirse kapalı mekanlara yönelebilirler. İçeri girdikten sonra, eşyaların altına veya mobilyaların altına saklanabilirler.
Bir eve geldiklerinde, kırkayaklar verandalar da ve bahçe avlusunda toplanırlar. Evin temelini tırmanırlar ve genellikle aşağıdaki gibi giriş yolları bulurlar: Bodrum kapı ve pencereleri, Döşeme altı boşlukları, Yalıtımı iyi olmayan kapılar, Garaj kapıları.
İstila belirtileri ; Kırkayakların görünümünden başka etrafta bıraktıkları çok fazla bir işaret yoktur.
Kırkayaklar normalde açık havada nemli yerlerde yaşarlar. Evlerin etrafında, çiçek tarhlarında ve bahçelerde yaşarlar. İnsanlar genellikle aşağıdakiler içinde kırkayakları bulur: Saman örtüsü, Ölü yaprak ve çim küpürleri yığınları, Köpek evleri ve depolar gibi yapılar, Döşeme boşlukları mükemmel kırkayak habitatlarıdır. Evin altında genellikle depolanmış eşya ve yerdeki kereste parçaları vardır. Kırkayaklar, ölü yapraklarla veya çürüyen ahşap parçaları ile beslenirler.
Birçok farklı türün olduğunu düşünürsek, neredeyse her kıtada bulunurlar. Genellikle ılık ve nemli topraktan oluşan doğal ortamlarında yuva yapmayı tercih ederler. Yapay bir yaşam alanında evcil hayvan olarak tutulsalar bile çevreleri nemli olmalıdır.
Sonbaharda, kırkayaklar sıklıkla göç ederler. Normal habitatlarından uzaklaşırlar. Bilim adamları, kışa hazır olmaya çalıştıklarından dolayı bu şekilde davrandıklarını düşünmektedirler. Ancak, şiddetli bir yağmur habitatlarını sular altında bıraktıktan sonra göç eden kırkayaklarda görülmüştür. Bu göçler sırasında, kırkayaklar genellikle evlerin içine giriş yolu ararlar.
Ölü yapraklarını ve bulduğu odun parçacıkları ile beslenirler. Bu haşere nemli odun parçaları, çürümüş yapraklar ve yeraltındaki nemli habitatlarında doğal olarak bulunan diğer malzemeler gibi yeryüzündeki ölü organik maddeleri yemektedir. Ancak bu potansiyel çöpçüler aç bırakmalarına izin vermeyeceklerdir. Arazi aşırı kuru hale gelirse veya normalde yedikleri besin maddelerini tüketemezlerse, beslenebilmek amacıyla ekilen tarım mahsulüne zarar verirler.
Kırkayaklar yumurta ile çoğalmaktadır. Yumurtalar toprağa bırakırlar. Çoğu tür ikinci yılda cinsel olgunluğa ulaşır ve ömrü birkaç yıl sonra sürer.
Acil bir durumda, duvar ve zeminlerden kırkayakları çıkarmak için bir elektrikli süpürge veya bir atölye tipi vakum kullanılabilir. Durum kötüleştiğinde, birçok ev sahibi böcek ilaçlama uzman yardımına başvurma ihtiyacı hisseder.
Kırkayakları evinizden uzak tutmak için evinizin etrafındaki biriken odun, yaprak vb. gibi ahşap malzemeleri toplayın ve evinizden biraz uzak bir alanda muhafaza edin. Böylece evinize çok yaklaşmasını önleyecek çevresel tedbiri almış olursunuz.
Eğer evinizin içinde kırkayak görürseniz yapabileceğiniz şey profesyonel ilaçlama hizmeti almaktır. ilaclama.com.tr nin %100 Garantili kırkayak ilaçlama hizmetini tercih edebilir ve onları evinizden tamamen uzaklaştırabilirsiniz.
Kırkayak ilaçlama firması olarak en çok tercih edilenler arasında yer alıyoruz. İlaçlama yaparken hem doğaya hem de insanlara saygılı özel ilaçlar kullanıyoruz. İlaçların içerisinde yüksek miktarda kimyasal madde bulunmuyor. Buna rağmen ilaçların özel kimyası, ilaçların her türlü böcek üzerinde etkili olmasını sağlıyor. İlaçların etkili ve kuvvetli olmaları nedeniyle tek bir seansta bile en inatçı böceklere karşı başarılı olmak mümkündür. Genellikle kırkayaklar insanları sokmak istemez. Eğer canlarının tehlikede olduklarını hissederlerse zorunda kaldıkları için saldırabilirler. Bunun dışında ona dokunduğunuz zaman hareketsiz bir şekilde kalırlar.
Kırkayak ilaçlama hizmetinde kullandığımız etkili ilaçlar sonuçlarını veriyor. Kullanılan ilaçlar insan sağlığına zarar vermiyor. Yalnızca öldürülmek istenilen böceğin türü hedef alınıyor. İlaçlama tamamen sağlıklı bir şekilde gerçekleşiyor. İlaçlama yaparken insan sağlığının riske atılmaması dikkat ettiğimiz konuların başında gelir. O halde siz de titiz kırkayak ilaçlama için bizi arayın, siz de böceklerden sonsuza kadar kurtulmanın keyfini çıkarın. Uzman ekibimiz sizlere müşteri memnuniyeti garantili hizmet sunmaktan gurur duyar. Üstelik senelerin tecrübesiyle!
Kırkayak ilaçlama fiyatlarımız 400 tl den başlamaktadır. ilaclama.com.tr olarak en kaliteli hizmeti en uygun fiyata sizlere ulaştırma gayreti içerisindeyiz. Fitmamız TSE belgeli ve Iso sertfikalı olarak işlemlerini uygulamaktadır.
Kırkayaklar genel olarak toprakta yaşarlar ve çürüyen bitki ve malzemelerle beslenirler. Çürüyen bitki ve materyallerin doğaya en etkili ve verimli bir şekilde geri dönüşmesine yardımcı olurlar.
Bu açıdan yaptıkları görev solucanlarınkine benzemektedir. Toprağın veriminin artması ve çürüyen, ölen materyallerin bir çöp yığını oluşturmasını önlerler.
Bununla birlikte, dış alanda tarım yaptığınız toprakta çok fazla varsa, bitki yaşamına zarar verebilirler.
Yaşam alanlarımızda herhangi bir haşereye müsaade etmemiz söz konusu değildir. İlaclama.com.tr olarak sizlere en profesyonel yardımı sunmaya hazırız. Fakat doğal yaşamı içindeki her canlının bir görevi olduğunun farkındayız ve böcek ilaçlarının dikkatlice kullanılması gerektiğini savunuyoruz
En Uygun Fiyatlarla Kırkayak ilaçlama İçin ÇAĞRI NO
Haşere Sorununuz Mu Var?