Latin adı: Class Chilopoda
Gövde: Çıyan/çiyanlar her segment için bir çift bacağı bulunan, uzun ve düz bir gövdeye sahiptirler.
Renk: Çiyanlar çeşitli renk ve desenlerde görülür, ancak en yaygın olarak sarı, kahverengi ve kırmızımsı turuncu renktedir.
Boyut: Türlere bağlı olarak 4 ila 152 mm arasında değişir.
Baş: Çiyan kafalarında bir çift uzun ve hassas anteni vardır.
Ayaklar: Çiyan 15 ile 177 arasında çift bacağa sahip olabilir.
Ana av: | Böcekler, Örümcekler, Solucanlar |
Gerçek bilgi: | çiyanlar zehirli haşerelerdir. |
Doğal ortam: | Taş, yaprak, çalı ve dalların altında |
Avcılar: | Kuşlar, Porsuklar, Kemirgenler |
Beslenme türü: | Etobur |
Tek seferde yavrulama sayısı: | 60 (ortalama) |
En sevdiği besin: | Böcekler |
Ortak Ad: | Çiyan |
Tür Sayısı: | Yaklaşık 3.000 belgelenmiş tür vardır |
Bulunduğu yerler:: | Dünyanın her yerinde |
Renk: | Sarımsı, Kırmızı, Siyah, turuncu |
Dış yüzeyi: | Kabuk |
Başlıklar
Çiyanlar düz, parçalı gövdeli vahşi eklembacaklılardır. Çok bacaklı haşerelerden olan çiyanların boyu 2 cm den 30 cm e kadar değişebilir.
Sert bir dış iskelete sahip olmadıkları için zamanlarının çoğunu su ve nemli alanların yakınlarında geçirirler.
Onları çöp, dal ve yaprak yığınlarının altında veya banyo ve mutfak kanalizasyonlarında saklanırken bulabilirsiniz. Ayrıca geceleri daha aktif olmalarının nedeni de vücutlarındaki nem dengesini korumaktır.
Çiyanlar halk arasında böcek olarak adlandırılmasına rağmen onlar Eklembacaklı haşere grubuna girmektedirler. Böcekler ve eklembacaklı haşere grupları birbrinden farklı görünüş ve yaşam özelliklerine sahiptirler.
Yaklaşık 3000 tür vardır. Büyük Scolopendra gigantea çiyanından 3 cm lik ev çiyanına kadar tüm türler renk ve boyut açısından birbirinden farklı özelliklere sahiptir.
Tropikal türler parlak renklidir. Kırmızı, sarı, mavi ve yeşilin çok renkli bölümlerine sahip olabilir. Ilıman iklimlerde yaşayan küçük kırkayakların kahverengi veya gri renkte olma olasılığı daha yüksektir.
Hepsi parçalı gövdeleri ve birçok bacak çifti tarafından anında tanınabilir. Bacak sayısı 15 ila 170 çift arasında değişebilir.
Çiyan sokması vakaları nadir gerçekleşen durumlardır. Sokmalarının ve ısırmalarının sebebi kendilerini tehdit altında hissetmeleridir.
Çiyan tarafından sokma veya ısırılma vakaları yaşandıktan sonra genel belirtiler sadece kısa süreli ağrı, cilt iltihabı ve kızarıklık meydana gelir. Bununla birlikte, bazı insanların çiyanın cilde enjekte ettiği zehire karşı alerjisi olabilir.
Kişi ciddi bir alerjik reaksiyon yaşamadığı sürece çiyan ısırığı için genellikle tıbbi yardım ihtiyacı gerekmez. Ağrı kesiciler ve kaşıntı önleyici ilaçlar çiyan sokmasının ve ısırığının oluşturduğu rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir. Isırmanın etkileri genellikle birkaç saat ila birkaç gün içinde kaybolur.
Çiyan sokması ile alakalı yüm merak etikleirnizi ve tüm bilgileri öğrenmek için mutlaka tıklayınız: Çiyan Sokması
Dünyanın birçok bölgesinde yaşadıkları için herhangi bir çiyan türü ile karşılaşmanız çok muhtemel bir olasılıktır.
Çiyanlar eklembacaklı haşere türüne aittir ve diğer benzer canlılardan onları ayıran özellikleri bacaklarının uzun ve her boğumda sağlı sollu olmak üzere iki değil 4 bacağa sahip olmasıdır. Sahip oldukları bacak çiftlerinin sayısı türlere ve yetişkinliklerine göre değişmektedir.
Çiyan türlerinde farklı renkler farklı boyutlar olmak üzere zengin bir çeşitlilik bulunmaktadır.
Çiyanlar eklembacaklılardır. Bunlar 3.000’den fazla tür içeren Chilopoda sınıfına aittir.
Çiyan türlerini anlatacağımız bu başlıkta en çok bilinen ve merak edilen çiyan türlerini sizler için açıklayacağız. Çoğu çiyan uzun gövdeleri ve çok sayıda bacağı ile bilinir, ancak bazı türler farklılık gösterir. Çoğunlukla nemli karanlık alanlarda yaşayan bazı türler evinize bile girebilir. Dünyanın farklı yerlerinde yaşayan bu türleri açıklamaya başlıyoruz.
Çiyan renkleri ağırlıklı olarak sarı, sarımsı tonlar ve kahverengi renklerinde ülkemizde görülürler. Sarı çiyanlar özellikle kurak alanlarda çok daha fazla görülen çiyan türünün rengidir.
Tüm çiyanlar gibi sarı çiyanlarda insanlar için ölümcül olmasa da zehirlidir. Sarı çiyan öndeki kıskaçlarında tuttuğu zehiri öncelikle enjekte eder. Sonrasında ise ısırır. Çiyan bu şekilde savunma mekanizması oluştururken aynı zamanda avlarını etkisiz hale getirmek için bu yöntemi kullanır.
Sarı çiyanlar dışarda yaşarlar ve yuvalanırlar . Evlerimize Su ve nemden faydalanmak için , yada diğer böceklerle beslenmek için sarı çiyanlar gelebilirler
Scolopendra subspinipes türü çiyanlar dünyada insan ölümünün sebebi olarak kayıtlara geçmiş bir çiyan türüdür. Bu sebeple en tehlikeli çiyan olarak kabul edeilir. Doğu Asya’da bulunan büyük bir çiyan türüdür. Kırmızı kafalı çiyan, kırmızı kafalı çin çiyanı, orman çiyanı, turuncu bacaklı çiyan olarak ta bilinmektedir.
Asyada 7 yaşındaki bir kız çocuğunu kafasından ısırıp soktuktan sonra 18-20. Saat aralıklarında ölüm gerçekleşti.
Maksimum uzunluğu 20 cm olan en büyük çiyanlar arasındadır. Bu çiyanlar av olarak gördükleri herhangi bir hayvanı avlayan agresif bir haşeredir. Kurbağalar, kertenkeleler, kemirgenler ve böcekler besledikleri şeydir. Isırıkları zehirlidir, küçük yırtıcıları etkisiz hale getirmesine yardımcı olur ve insanlar için acı vericidir.
Dev amazon çiyanı bilinen en büyük çiyan türüdür.Bilimsel adı Scolopendra gigantea ‘dır. Dev çiyan 1 metreden daha uzun büyüyebilir.
Peruya ait dev sarı bacaklı çiyan olarak bilinen dev amazon çiyanı dünyanın en büyük çiyan türüdür. Bu dev çiyan ortalama 25cm civarındadır, ancak 35 cm den daha büyük olabiliyor. Ortalama olarak 21 ila 23 çift bacağı vardır. Vücutları bordo kırmızıdır. Büyük sarı bacaklara sahiptir.
Bu tür Güney Amerika’nın Amazon ormanlarına özgüdür. Dünya çapında bir evcil hayvan olarak beslenmektedir. Meksika, Honduras, Porto Riko ve diğer tropik bölgelerde de istilacı olabilirler. Büyüklüğü ve zehirli ısırığı sebebiyle birçok canlı bu haşereden korkmaktadır. Fareler, kuşlar, yarasalar, kertenkeleler, akrepler, tarantulalar ve böcekler gibi daha küçük haşerelerle beslenen etçil canlılardır. Diğer türler gibi, bu çiyanın ısırığı da son derece acı vericidir, ancak ölümcül değildir. Bu türden sadece bir ölüm belgelenmiştir. Büyük dişleri ve parlak renkleri bu haşereyi hobi amaçlı besleyenlerin en büyük cazibesidir.
Tüy kuyruklu çiyan, kuyruğunun ucundaki tüy benzeri bacaklarıyla bilinen dev bir kırkayak türüdür. Afrika’ya özgü bir tür olarak bilinir. Kenya, Tanzanya ve Uganda bölgelerinde yaşarlar. Diğer dev çiyanlar gibi 8-15 cm arası büyük boyutlara sahiptir. Vücutları siyah ve ayakları ise turuncudur. Arka bacakları parlak renklidir ve kanatlara benzemektedir. Bacaklarında bu tür bir kanadı olan ancak uçamayan çiyan türüdür.
Tüy kuyruklu çiyan rRahatsız edildiğinde kuyruğunu sallayacak ve zehirli bir yılana benzer bir tıslama sesi yaratacaktır. Sokmaları son derece acı vericidir.
Ateş ve şişmeye neden olabilir. Yine de ölümcül değildirler. Renkli kanatlı bacakları için bazı hobi sahipleri tarafından evcil hayvan olarak fanus ortamında beslenmektedirler. Hamamböcekleri, örümcekler ve böcekler ile beslenirler. Bdazen kendi menzilleri içindeki evlere girerler. Dev çiyan türlerinin en büyüğü olmasa da, en dikkat çeken tür olabilir
Ev çiyanı en yaygın türlerden biridir. Dünyanın bir çok yerinde evlerde karşılaşılan çiyan türüdür.
En tuhaf görünen çiyan türlerinden biri olarak, aynı zamanda en yaygın olanlarıdır. Ev çiyanları küçük ve incedir. Uzun ve çok ince bacakları vardır. Vücutlarını çevreleyerek daha büyük görünmelerini sağlar. Bacaklarıyla ölçüldüğünde 5-8 cm arası ölçülebilirler. Koyu çizgilerle kaplı sarımsı gridir.
Ev çiyanları evlerinizdeki böceklerle beslenirler. Çoğunlukla geceleri aktif olurlar. Oturma odanız da veya evinizin herhangi bir yerinde beslenmek için diğer böcekleri arayabilirler. Bu çiyan türü evinizde bulunabilecek en kötü görünümlü eklembacaklılardan biridir. Bununla birlikte diğer zararlılarla mücadelede faydalıdır. Tahta kurusu, pireler ve örümcekler gibi istenmeyen yaratıklar, bu türle kesiştikleri onun avı olacaktır.
Genellikle zararsız olan bu çiyan ısırma yeteneğine sahiptir. Genellikle sadece kışırtıcı şekilde temas edildiğinde nadiren ısırılar. Isırıklarında sonra nadiren Kaşıntı, bulantı ve şişlik gibi belirtiler gelişebilir.
Akdeniz bölgesine özgü olduğuna inanılan bu haşere türü dünyanın her yanındaki tüm evlerde görülmektedir.
Çöl ve benzeri alanlarda yaşayan bir çiyan türüdür. Üzerlerinde bulunan siyah bantlar kaplan desenini andırır. Birden fazla renkte olabilirler. Kahverengi, turuncu veya kırmızı başlıca gövde rengidir. Bacakları sarıdır veya bazılarının ki mavi renklidir.
Bu çöl çiyanı oldukça zehirli ve acı verecek ciddi ısırıklara sahip büyük bir çiyandır. Ev çiyanı gibi bu tür de yaşadığı bölgelerde evlerin içine girebilir. Geceleri aktiftirler. Böcekler veya küçük hayvanlar gibi yiyeceklere çekilirler. Enkaz altında ve nemli karanlık alanlarda, gündüzleri saklanacakları, geceleri avlanmayı bekleyecekleri yer.
Suda yaşayan (Scolopendra cataracta) çiyanı, Tayland, Vietnam’da bulunan dev bir çiyan türüdür. 18 cm ‘e kadar büyüyebilirler ve yeşilimsi siyah bir renge sahiptirler. Birçok çiyan türü yüzebilir. Suda yaşayan bu çiyan türünün hayatta kalması tamamen suya bağlıdır. Geceleri yılan balığı benzeri bir hareketle suda avlanır ve yüzerler. Ayrıca doğal yırtıcılardan kaçmak için de suyu kullanırlar.
Diğer Scolopendra türleri gösteren suda yaşayan kırkayaktan farklı olarak kuru alanlarda yaşarlar. Vücutları hidrofobiktir ve sudan çıkarken suyun yuvarlanmasına yardımcı olur. Bu tür güçlü bir yüzücüdür ve bir balık gibi suda yüzer. Diğer çiyan türleri gibi, onlar da zehirlidir ve güçlü bir acı verebilirler.
Mavi halkalı çiyanlar mavi renkleriyle bilinir ve adlandırılırlar. Vücutları Mavi-yeşil halkalar, bacaklarında açık mavi renk vardır. Tanzanya, Kongo ve Sudan’da savan habitatlarında bulunabilirler.
Mavi halkalı çiyan yuva yapan bir türdür ve kendilerini kumlu topraklara gömerler. Kayaların altında, kütükler ve diğer karanlık yerler yaşamayı tercih ettikleri yerlerdir. Yiyecek aramak için başka alanlara girebilirler.
Küçük böcekler ve solucanlar ile beslenirler. Mavi halkalı çiyanlar en fazla 17-18 cm e kadar büyürler. Bunlar kırkayak türlerinin en büyüğü değildir, ancak 7 inç’e kadar büyüyebilirler.
Sahip olduğu renkten dolayı hobi amaçlı evde beslenen nadir haşerelerden biridir.
Yavru çiyanlar yetişkinlerle neredeyse aynıdır. Yetişkin veya yeni yumurtadan çıkmış bir çiyan arasında boyut haricinde çok fazla bir fark yoktur. Yavrular yetişkinlerin minyatürü gibi bir götünüme sahiptir. Çiyan yavruları da düz, uzun ve ovalimsi bir görünüme sahiptirler. Yaştan bağımsız olarak yavrunun gövdesi kahverengimsi sarı renktedir,
Yumurtadan çıktıktan sonra yavruların sadece dört boğumu vardır. Her boğum 2 bacağa sahiptir. Çiyan yavruları daha sonra 6 farklı büyüme aşamasından geçer. Bu altı fazın her birinde yavrular yenir boğum ve 2 çift bacapa sahip olur. 15 boğumlu yani 30 bacaklı bir yapıya ulaştığında tam uzunluğuna sahip olur. Bu aşamadan itibaren 4 kez dış yüzeyini değiştirdiğinde ise tam yetişkin bir çiyan olur.
Çiyanlar Türkiye’de ve istanbul’ da evlerde sık karkışılaşılan haşerelerden biridir. Bu zararlılar banyo ve bodrum gibi nemli yerleri tercih eder. İç ortam sıcaklıkları bu haşerenin yıl boyunca çiftleşmesine ve üremesine izin verir.
Çiyanları evlerimizde arasıra görme mümkün olabilir ancak yumurtalarını görmek ve bulmak oldukça zordur. Çoğu Çiyan türü yumurtalarını toprağa bırakır. Ilıman bölgelerde ve ülkemizde genellikle Çiyan yumurtlaması ilkbahar ve yaz aylarında gerçekleşir. Tropikal ve tropikal altı bölgelerde sıcaklıklar uygun olduğu için çiyanlar yumurtalarını istedikleri zaman bırakabilirler.
Çiyanlar doğada yalnız yaşarlar ve çoğu tür doğrudan temas etmeden çiftleşir. Erkekler içine sperm döktükleri küçük keseleri bırakırlar. Dişiler bu keseleri bulurlar, içeri alırlar ve yumurtayı kendi vücutlarında döllerler. Bununla birlikte bazı türlerin kur yapma ritüelleri vardır.
Yumurtlama yerleri ve alışkanlıkları türlere göre değişir. Bazı türlerin dişileri, onları yırtıcılardan korumak ve küf sporlarını gidermek için onları yumurtalarının etrafına dolanır. Bu gibi tedbirlere rağmen, dişiler bazen bir rahatsızlıktan sonra yumurtalarını terk ederler. Böyle durumlarda parazit mantarlar büyümeye ve onları tüketmeye başlar.
Çoğu çiyan türü yetişkinlerin minyatür versiyonlarıdır. Yumurtadan çıktıktan sonra, çoğu çiyan bacaklarının sadece bir kısmına sahiptir ve Bacaklarının geri kalanını bir dizi evrimleşme ile kazanırlar.
Ev çıyan/çiyanlar nemli ve karanlık alanları tercih eder. Sonuç olarak, nem sorunları olan evler bu haşereleri çekebilir. Konut sakinleri onları bodrumlarda, dolaplarda, banyolarda hatta bazen küvetlerde veya lavabolarda bile görebilirler. Ev çıyan/çiyanları aynı bölgelerdeki böcekleri avlayacaklardır.
Isırmaları mümkün olsa da, çıyan/çiyan ısırıkları nadirdir ve zehirleri sadece hafif tahrişe neden olur. Ve böcekleri yedikleri için, çoğu insan onları zararsız ve hatta faydalı olarak görür. Ancak, rahatsız edici olabilirler. Endişeli ev sakinleri arkalarında leke bırakan çıyan/çiyanları ezebilirler.
Çıyan/çiyanlar, çeşitli davranış özelliklerine sahip çeşitli bir eklembacaklılar grubudur. Bu nedenle, çıyan/çiyanlar bir sorun haline geldiğinde, yapılacak ilk şey ilacalama.com.tr uzmanlarınıza başvurmak ve bir inceleme talep etmektir.
Nem: Su sızıntılarını gidererek veya nem gidericiler kullanarak nem sorunlarının azaltılması
Dağınıklık: Çıyan/çiyanlara koruma ve gizlenme alanı sağlayan dağınıklıkların azaltılmasını. ilaçlama.com.tr teknisyenimiz size eşyaları duvara doğru veya zemine doğru istiflememeniz konusunda tavsiyeler verecektir.
Diğer haşereler: Çıyan/çiyanlar için bir besin kaynağı olarak kullanılan böceklerin ve örümceklerin sayısının azaltılması
Boşluk alanlar (çatlaklar vb): Mekan dışındaki Çıyan/çiyanlar, böcekler ve örümceklerin bir evin içine girmesini sağlayan delikler, çatlaklar ve boşluklar.
Vakumlama yöntemi: Mekan içindeki çıyan/çiyanlar vakumlama yolu ile ortadan kaldırılabilir. Genel olarak çıyan/çiyanla mücadelede kimyasal böcek ilaçlama yöntemleri mekan içine girmiş çıyan/çiyan probleminde sonuç verir, fakat çıyan/çiyan bir açık alan canlısıdır. Bundan dolayı çıyan/çiyanın evin içine girmesini engellemek için boşluklar kapatılmalı,bu boşluk ve çatlakların bulunduğu alanlar ve mekan dışındaki çıyan/çiyan yaşam alanları ilaçlanarak kalıcı bir çözüm yolu elde edilmelidir.
Çıyan/çiyanlar arkalarında çok fazla iz bırakmazlar.Yaşadığınız mekanda gördüğünüz tek bir çıyan/çiyan bu istilanın belirtisi olabilir.Karanlığı severler ve çok hızlı hareket ederler.
Yetişkin çıyan/çiyanlar kış aylarında nemli, karanlık ve tenha bölgelerde saklanırlar. Yazın veya ilkbaharda yumurtayı toprağa yerleştirirler. çıyan/çiyanlar yetişkin oldukça vücutlarına yeni bir segment ve bacak eklenerek büyümeye devam ederler. Çoğu çıyan/çiyan bir yıldan altı yıla kadar yaşayabilirler.
Çıyan/çiyanlar evlere ve binalara girebilir, ancak gündüzleri dolaşmazlar. çıyan/çiyanlar hızlı hareket eden, çevik,karanlık ortama saklanan haşerelerdir. Çıyan/çiyanlar banyolar, klozetler, bodrumlar ve tipik olarak bütün haşereler tarafından istila edilen alanlarda ve diğer nemli ortamlarda saklanırlar.
Çoğu çıyan/çiyanlar etoburdur ve yumuşak gövdeli böcekler, örümcekler, solucanlar ve diğer çıyan/çiyanlar gibi diğer eklembacaklıları avlayarak beslenirler. Ne yedikleri hakkında daha fazla bilgi edinin.
Çıyan/çiyanların odun tüketmesi olası değildir. Gerçekte, ahşap yiyen çıyan/çiyanlar olarak bilinen eklembacaklılar, kırkayaklardır. Çıyan/çiyanlar ve kırkayaklar görüntü olarak birbirlerine benzeyen haşerelerdir; kırkayaklar ağaç ve selüloz materyali de dahil olmak üzere ölü ve çürüyen bitkiler üzerinde yaşayan otçul ve ölü organik maddelerle beslenen canlılardır.
Çıyan/çiyan zehirlidir. Onların zehri avlarına saldırmalarına, yırtıcılara ve diğer doğal düşmanlara karşı kendilerini savunmalarına izin verir. Çıyan/çiyan ısrması acı verici olsa da, çıyan/çiyan zehri normal olarak insanlar için tehlike yaratmaz.
Yaşam süreleri
Çıyan/çiyanlar onları avlayan canlılardan yapısal özellikleri sayelerinde kaçmayı başarabildikleri için 6 yıla kadar yaşayabilirler, bu durum çıyan/çiyanların eklembacaklıların çoğundan daha uzun yaşamasını sağlar.
Görme yeteneği
Bazı çıyan/çiyanlar 200 kadar optik ünite içeren bileşik gözlere sahipken, diğerlerinin gözleri yoktur. Bütün çıyan/çiyanlar çok zayıf görüşe sahiptirler ve avlarını dokunma ve koku alma yoluyla takip ederler.
En Uygun Fiyatlarla Çıyan ilaçlama İçin ÇAĞRI NO
Çiyanları evinizde gördükten sonra mutlaka profesyonel çiyan ilaçlama firması araştırmasına başlamalısınız. Çünkü çiyanlar ısırabilen, hoş görünüşe sahip olmayan ve kapalı ortam sıcaklıklarında sürekli üreme ihtimali bulunan bir canlıdır.
Çiyan ilaçlama hizmetimiz genellikle 3 aşamadan oluşmaktadır. Bize danışan müşterilerimize bina veya ev çevresi, ortak alanları ve merdivenleri ile birlikte evlerin içi ve evlere giriş yapabilecekleri noktaların mutlaka ilaçlanmasını öneriyoruz.
ilaçlama hizmeti öncesinde suya ve neme sebep olan tesisat arızaları ve sorunları gidermenizi önermekteyiz. Çiyanlar için vücutlarındaki nem kontrolü çok önemlidir. Bu sebeple mutlaka buralara gelmek ve yaşamak isterler.
Bu alanlar sık sık havalandırılmalı ve kuru tutulmaya çalışılmalıdır.
Çiyanlar diğer böceklerle beslenirler. Bu sebeple evlerimizin çevresinde ve içlerinde onları görebiliriz. İyi bir çiyan ilaçlama hizmeti ile evimizin içi çevresinde diğer haşere miktarı da azalacağı için hem ilaçlama hizmetinden hem de beslenmek için yeterli haşere bulamayan çiyanlar evimizin etrafında daha az görünecek ve evlerimize girmeyeceklerdir.
Çıyanlar genellikle küçük boşluklar ve delikler aracılığıyla bir eve girip çıkarlar. Ayrıca çoğu pestisitin ulaşamayacağı dar çatlaklarda ve yarıklarda saklanabilirler. Bu alalara ilaçlama yapmak önemli bir konudur
Çıyan aktivitesini fark ettiğiniz odalardaki çatlak ve yarıklara ilaçlama yapın. Banyo ve mutfaklarda, sıhhi tesisatın duvarlara nüfuz ettiği lavabonun altını kontrol edin ve bu açıklığın içine de ilaçlama yapmayı unutmayın.
Çiyanlar haşere ilaçlarına karşı dirençli haşereler değildirler. Fakat burada öne çıkan husus doğru ilacın ve uygulama yönteminin tercih edilmesi olacaktır.
Çiyanları öldürmek için ilaclama.com.tr olarak hem iç hemde dış ortamlarda sıvı ilaçlama yöntemini kullanıyoruz.
Çiyanları öldürmek için genellikle olabileceği banyo tuvalet ve mutfak gibi alanların özellikle dikkatli ilaçlanması gerekir. Aynı zamanda çıyanları ilaçlama hizmeti ile öldürdükten sonra burada giderlerde muhafazalı kapak kullanarak bir daha içeri girişlerini de engelleyebiliriz.
Çiyanları öldürmek için etkili bir diğer yol ise onların beslendiği diğer böcekleri ortadan kaldırmaktır. Evimizde eğer hamam böceği karınca gibi yada başka haşereleri ortadan kaldırdığımızda çiyanlar ölecek ve yaşam alanlarımızı terk edeceklerdir.
Kendinizin yapabileceği şeyler haşere kontrolünde önemlidir. ilaçlama hizmetleri sonrasındaki adımı oluştururlar . Çıyanları önlemek için evinizin çevresinde yapabileceğiniz pek çok şey vardır. Mülkünüzün dışındaki çatlakları ve yarıkları kapatarak en doğru yerden başlayabilirsiniz. Evinize olası giriş noktalarını kapattığınızda böcekler (Çıyanlar dahil) evinizin içine giremez.
Böceklerin içeri girmesini önlemek için mülkün dışındaki açıklıkları, çatlakları ve yarıkları doldurmak için silikon veya izolasyon malzemeleri kullanabilirsiniz.
Çıyanlar evinizden çıkarıldıktan sonra, önleyici tedbirlerle onu bu şekilde uzak tutmak isteyeceksiniz. Kanalizasyonlarınıza ilaçlama hizmeti almayı ve tuzaklar eklemeyi değerlendirebilirsiniz. Bu mücadele yöntemi böceklerin mülkünüze tesisattan alanlarından girmesini önleyecek ve ayrıca potansiyel saklanma yerlerini yok edecektir.
Bodrum ve depo veya hatta banyo gibi yüksek nemin biriktiği yerlerde, sıhhi tesisattaki herhangi bir sızıntıyı gidermek için elinizden gelenin en iyisini yapın veya bu odalardaki nemi azaltmak için bir nem giderici kullanmayı düşünün. Evinize çatlakları, yarıkları ve diğer giriş noktalarını kapatmak için dolgu malzemeleri kullanın.
Haşere popülasyonunu kontrol altına alabilmek için Ortam türüne göre düzenli ilaçlama hizmeti almak en doğru tercih olacaktır.
Çiyan ilaçlama fiyatlarımız haşere yoğunluğu ve ortam büyüklüğüne göre 300 tl den başlamaktadır. Bu kapsamda ilaclama.com.tr de Sağlık bakanlığı ruhsatlı, Tse ve ıso sertifikalı en iyi hizmeti en uygun fiyata sunmayı taahhüt ediyoruz.
Çiyanlarla 25 yılıdır mücadele eden ilaclama.com.tr firması olarak en uygun fiyatı aynı zamanda istediğiniz çiyan ilaçlama randevu saati ayrıcalığıyla sizlere getiriyoruz.
İlaclama.com.tr olarak öncelikle doğru haşeden bahsetiğimizi anlamak için çiyanları tanımlıyor ve tespit ediyoruz. Çıyan haşeresinin olduğunu anladıktan sonra sıvı ilaçlama metoduyla evinizin köşe, duvar dipleri ve ve süpürgeliklerin bulun alanlar detaylıca ilaçlanmaktadır.
İlaçlama hizmeti evlerde ortalam 30 dk sürmektedir.
Çiyan ilaçlama hizmetimizi %100 Memnuniyet garantisi ile birlikte sunmaktayız
Bu sayfa genel bir Çıyan kontrol kılavuzudur. Önerilen ürün ve yöntemleri kullanarak Çıyanların kontrolünü elde edeceksiniz. Bu kılavuzu izleyin ve önerilen ürünleri kullanın.
Çıyanlar, bir mülkte karşılaşmak için şaşırtıcı bir böcek olabilir, ancak inanın ya da inanmayın, çoğu bahçede ve çimenlikte oldukça yaygındır. Çıyanlar, bölümlere ayrılmış gövdeye ve birçok bacağa (en yaygın olarak 15 çift bacak) sahip uzun eklembacaklılardır.
Tüyler ürpertici bir böcek olan Çıyanlar evin içinde en çok serin nemli yerlerde ve yeterli nem sağlayan alanlarda bulunur. Evinizin içinde onları banyolarda, bodrum katlarında ve dolaplarda ve hatta giderlerin yakınında bulabilirsiniz.
Çıyanlar gececidir, beton döşemelerdeki çatlaklara ve yarıklara girerler. Su tesisatı yoluyla evinize girmiş olabilirler. Ana besin kaynakları diğer böcekler olduğu için, Çıyanların varlığı genellikle onları evinize çeken büyük bir böcek popülasyonunu gösterir.
Mülkünüzü işgal eden Çıyanlardan kurtulmak için bir çözüm arıyorsanız Mutlaka 5 adımda çiyandan nasıl kurtuluruz? yazımızı okuyunuz.
Böceklerin (ve bunun sonucunda Çıyanların) içeri girmesini ve nemi olabildiğince azaltmasını önlemek için evinizin dışındaki çatlakları ve yarıkları kapatarak Çıyanların potansiyel yeniden istilasını önleyin.
Çiyan ve kırkayak arasında benzer görünümler olsa da yaşam, beslenme, üreme ve fiziksel görünümlerinde de ciddi farklılılar bulunmaktadır. Çiyan ve kırk ayak arasındaki farkları detaylıca anlattığımız yazımızı ziyaret ederek bu konuda çok daha fazla ayrıntı ve bilgiye erişebilirsiniz.
Çiyan ve kırkayak arasındaki farklar için mutlaka okuyunuz: çiyan ve kırkayak farkı
Haşere Sorununuz Mu Var?