Sizi Hemen Arayalım!
Bugün arama talebine geri dönüş yapıldı.
Tüm ilçelerde servisimiz vardır.
Türkiye'nin
1 numaralı
ilaçlama firması!
700 TL'den başlayan fiyatlarla!
kedi-pire

Kedi Piresi

Kedi Piresi yaklaşık 3000 adet pire türünden sadece bir tanesidir. Köpek pirelerine göre daha küçük boyut ve benzer görünüme sahiptir. Farklı pire türlerini kan ile beslenmek maksadıyla farklı canlılarda görebilirsiniz. her pire türünün hedefinde bir canlı yoktur. Uygun şartlarda tüm canlıları kan ile beslenmek amacıyla kullanabilir.

Bilimsel adı: Ctenocephalides felis

Boyut: Yetişkin kedi pireleri yaklaşık 1-2 mm uzunluğundadır.

Renk: Kedi pireleri, vücudu sertleşmiş ve bir yandan diğerine bakıldığında sıkıştırılmış gibi görünen koyu kahverengi ila siyah böceklerdir.

Gövde: Kanatsızdırlar ve uçmazlar, ama atlamak için kullandıkları güçlü arka bacakları vardır. Ağız kısımları konağın cildini delmek ve kan emmek için tasarlanmıştır. Mikroskop kullanılmadığı sürece görülmemekle birlikte, yetişkinlerin kafa üzerinde ve yakınında dikenleri vardır.

 

 

Kedi piresi olarak bilinen Ctenocephalides felis, evcil hayvanlarımızda bulunan ve hem kedileri hem de köpekleri etkileyen en yaygın piredir.

Evcil hayvanınızın vücudunda yaşayan ve kanlarıyla beslenen minik kanatsız böcekler olan kedi pireleri, dünyada en fazla bulunan ve yaygın pire türüdür. Kedi pireleri sıcak ve nemli ortamları sever. Kedi pirelerinin en yoğun oldukları zamanlar nemin ve sıcaklığın en fazla olduğu yaz mevsimidir.

Bununla birlikte yaşam alanlarımızın sahip olduğu ısıtma nedeniyle, kedilerdeki (ve köpeklerdeki) pireler kışın bile hayatta kalabilir ve gelişebilir. Bu, evcil hayvanlarınızda yıl boyunca pire olabileceği  anlamına gelir.

Hem açık alanda olan hem de kapalı alanda yaşayan kediler de pire olabilir. Evlerde yaşayan kediler genellikle diğer karşılaştıkları hayvanlardan yada kıyafetlerimize tutunan pirelerden bu haşereyi kapabilirler.

Tek bir dişi kedi piresi ömrü boyunca 2.000’e kadar yumurta bırakabilir ve tüm gelişme evrelerini birkaç hafta içinde tamamlayabilir. Bir pire kedinin üzerine atlayıp yerleştiğinde beslenmeye başlar. Sonrasında ürerler ve yumurtalarını kedinizin tüylerine bırakırlar. Yumurtalar buralardan tüm eve yayılır.

Genellikle pirelerin ömrü 2-3 haftadır. Max ömürleri ise 160 gün olarak kaydedilmiştir.

 

Kedi Piresi İnsana Geçer mi?

kedi üzerinde kedi piresi

Evet, kedi piresi insana geçebilir. Kedi piresi (Ctenocephalides felis), kedilerde ve diğer evcil hayvanlarda yaygın olarak bulunur ve insanlara da geçebilir. İnsanlara geçtiğinde, pire ısırıkları ciltte kaşıntı, kızarıklık ve rahatsızlık yaratır. Ancak kedi pireleri, insanlar üzerinde uzun süre yaşamazlar; daha çok beslenme amacıyla kısa süreli olarak insanları ısırırlar.

Kedi piresinin insanlara geçmesini önlemek için evcil hayvanların düzenli olarak pire tedavisi görmesi, evin temiz tutulması ve pirelerin yayılmasını engellemek için çevresel kontrol önlemlerinin alınması önemlidir.

 

 

Kedi Piresi Nerden Gelir?

Kedi Piresi Nerden Gelir

Kedi pireleri istilası tipik olarak, içeride pire getiren evcil hayvanlarla ve pire gelişimini ve üremesini destekleyen koşullar ile başlar. Bu haşereler, diğer pire türlerinden çok daha fazla sayıda konakçıya sahiptir. Bu geniş potansiyel konakçı yelpazesi önemli bir faktördür, çünkü evcil hayvanı olmayan ev sahipleri, mülkte bulunan veya evin içine dışarıdan bir kaynaktan getirilen kedi pireleriyle ilgili sorunlar yaşayabilir.

Evde yaşayan sıçanlar, fareler veya diğer rahatsız edici zararlılar da istila kaynağı olabilir. Bu nedenle, istilacı bir yabani hayvan bir baca veya bir tarama alanı işgal ettiğinde ev sahipleri için problem ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, ev içindeki bir kedi pire sorununun kaynağı, büyük olasılıkla, ev dışında dolaşım halindeyken istila edilen ve sonra da kedi piresi getiren bir evcil hayvanın istilaya uğramasının bir sonucudur.

 

 

Kedi Pireleri Ne Kadar Ciddi Sorun Olabilir?

Kedi Pireleri Ne Kadar Ciddi sorun olabilir

Bu haşereler hem evcil hayvanlar hem de ev sahipleri için risk oluşturmaktadır. Çoğu kedi ve köpek, deri döküntüsü ve kedi pirelerinden kaşıntı hisseder. İnsan veya hayvan konakçıdan kan emme sürecinde veya kontamine dışkı yoluyla hastalıklar bulaştırabilir.

 

 

Pire Isırığı Hastalığı Bulaştırır Mı?

Pire Isırığı hastalığı bulaştırır mı

Dünyadaki insanları etkileyen pire kaynaklı hastalıklardan bazıları şunlardır:

  • Pire kaynaklı tifüs (aynı zamanda murin tifusu olarak da bilinir) – Bakteriler  enfekte hayvandan kanı emen pire ile diğer konakçıya taşınır.
  • Bartonelloz (kedi tırmığı hastalığı) – İnsanlara oryantal sıçan piresi ve kedi piresinin ısırıklarından iletilir.
  • Pire Tenyası – Çocuklar yanlışlıkla enfekte bir pire yerse veya enfekte pire dışkısına temas ederse, bulaşabilir.
  • İkincil bakteriyel enfeksiyon – Isırılan alan temizlenmemiş ve dezenfekte edilmemişse, ısırıkların olduğu yerde ikincil bakteriyel enfeksiyon ortaya çıkabilir. Isırıklar ne kadar fazla kaşınırsa, enfeksiyon olasılığı o kadar artar.

 

Kedi piresi kaynaklı evcil hayvanları etkileyen sağlıkla ilgili diğer durumlar şunları içerebilir:

  • Murin tifüs – Enfekte bir pire ısırığından ortaya çıkabilir.
  • Kedi tırmığı hastalığı
  • Pire tenyası (Dipylidium caninum) – Tımar veya kendini yalama sırasında bir tenya bulaşmış pire yediklerinde köpeklerde ve kedilerde enfeksiyona sebep olur.
  • Rickettsia felis – Kedi piresiyle bulaşan hem kedi hem de köpek hastalığı.
  • Dipetalonema reconditum – Kedi piresiyle köpeklere bulaşan parazitik bir kurt.
  • Acanthocheilonemal reconditumKedi Piresiyle köpeklere bulaşan mikrofilarial bir hastalık.

Kedilerin sağlığı ve etkileyen hastalıklar için : kedi sağlığı wikipedia

 

 

Evcil Hayvanlarda İstila Belirtileri

Evcil Hayvanlarda İstila Belirtileri

 

 

Pirelerin erişkin evrelerinde görülmesi nispeten kolay olduğu için, görünür kanıtlar istilanın bariz belirtisidir. Köpekler ve kediler üzerindeki bazı pire belirtileri şunlardır, vücudun daha az kıllı kısımlarındaki pire, aşırı kaşıma, ciltte yalama veya ısırma ve saç dökülmesidir.

Kedi pire istilası diğer belirtileri insanlar üzerinde pire sokması gözlemlenebilir belirtileridir. Bu semptomlar, ilk ısırıktan yaklaşık 30 dakika sonra ısırık bölgesinde görünen kırmızı, şişmiş, kaşıntılı fakat ağrılı olmayan bir bölgeyi içerebilir. Bu kabarcık ısırmadan iki gün sonra ortaya çıkar ve sürekli kaşıntı ısırma bölgesinin kanamasına neden olabilir.

Köpek pireleri genellikle kedi pireleri ile karıştırılmaktadır. ilaçlama hizmetlerinde de profesyonel çözümlerle daima yardımcı olmaya hazırız.

 

 

Kedi Pirelerinden Nasıl Kurtulurum?

Kedi Pirelerinden Nasıl Kurtulurum

Pirenin olgunlaşmamış aşamaları doğası gereği çok gizemli olduğundan kedi pirelerinin etkisiz hale getirilmesi için evcil hayvanınız varsa, haşere ilaçlama uzmanı  ve veterinerinizden eş zamanlı olarak derstek almanız çok faydalı olacaktır. Veterineriniz evcil hayvanlarınız için pire kontrolü ve önleme ürünlerini kullanma konusunda tavsiyede bulunurken, haşere yönetimi uzmanınız haşerelerin evinize girmesini önlemek için önerilerde bulunacaktır.

Evcil olmayan bir hayvan, pire sorununun kaynağı ise ne yapılması gerektiğini açıklar. Ayrıca pire kontrol programınızın sonuçlarına erişmek içi takip muayenesi yapacaklardır.

Haşere kontrol teknisyeniniz kedi pireleri ve benzeri zararlıları yok etmeye yardımcı olmak için eğitilmiştir. Her bina veya ev farklı olduğundan, teknisyeniniz durumunuz için benzersiz bir program tasarlayacaktır. Kedilerden kaynaklı pire ilaçlama hizmeti için en doğru yerdesiniz.

 

 

Kedi Piresi Ne ile Beslenir?

Kedi Piresi ne ile beslenir

Kedi piresi larvaları kan tüketmez. Daha ziyade, düştükleri yerde bulunan hemen hemen her tür organik döküntüden beslenirler. Başlıca besin kaynakları, konakçı hayvandan larvaların yaşadığı alanlara sindirilmemiş, kurutulmuş kandan oluşan kurutulmuş yetişkin dışkı maddesidir (pire kiri). Yetişkin kedi pirelerinin kanlarını emerek beslendikleri canlılar genellikle şu şekildedir;

  • Kedi
  • Köpek
  • Fare
  • tilkiler
  • opossum
  • rakunlar
  • Kokarcalar

 

 

Kedi Piresi Yaşam döngüsü

Kedi Piresi Yaşam döngüsü

Kedi piresinin yaşam döngüsü 4 evreli tam bir metamorfoz sürecinden oluşmaktadır;

  • Yumurta aşaması
  • Larva  aşaması
  • Pupal (koza) aşaması
  • Yetişkinlik

 

Yumurta Aşaması

Kedi piresi yumurtaları oval biçimlidir ve çapı sadece 0.5mm kadardır. Pire yumurtalarından çıkan larvalar yaklaşık 0.1 ila 5mm uzunluğundadır.

Pupa evresi, larva tarafından hazırlanan ipeksi bir kozaya sahiptir ve pupa örtüsüne tutturulmuş yapışkan bir kir ve tortu yüzeyine sahiptir.

 

Larva Aşaması

Yumurtlama sonrası yaklaşık iki gün sonra, larva yumurtadan çıkar. Bu  larva aşaması, 5-15 gün kadar sürer. Genel olarak, larva gelişimi için tercih edilen yerler, korunan, karanlık ve bağıl nemin en az yüzde 75 olduğu ve sıcaklığın 23 ila 28 ° C olduğu yerlerdir. Bu nedenle, pire, bitki örtüsünün toprağa  açık, güneşli yerlerde, açık havada hayatta kalmaz.

 

Pupa Aşaması

Pupa evresi gelişmekte olan yetişkin için koruma sağlar. Titreşimin varlığı veya konakçı karbondioksit ve vücut ısısında bir artış meydana geldiğinde pupadan çıkması için uyarılır. Ortaya çıktıktan sonra, yetişkin pire hemen geçen bir konağa atlar ve yaklaşık 24-48 saat içinde kan almaya başlar.

Bu davranış, bazen evcil hayvan sahibi ev sahiplerinin neden bir tatilden sonra evlerine döndüklerinde ya da uzun süre devamsızlıktan sonra eve döndüklerinde pire atlayıp açlıkla karşılandıklarını açıklar. Ancak, çevresel koşullar ortaya çıkması için doğru değilse, pupa aşaması yetişkin çıkmadan ve bir ev sahibi aramadan önce aylarca veya daha uzun süre uzatılır.

 

Yetişkin Aşaması

Yetişkinler, konakta yaşayan tek evredir ve dişi Kedi Piresinin yeni bir yumurta grubu üretebilmesi için taze kanlı bir yemek yemesi gerekir. Dişi pireler konakta yumurta bıraktıktan sonra küçük yumurtalar, konakçıdan aşağıdaki gibi yerlere düşer:

  • Evcil hayvanların veya vahşi hayvanların yaşadığı alanlar
  • Mobilyaların arkasında veya altında
  • Halılar
  • Zeminde çatlak ve olukların içi

 

Üreme

Pire üremesi yıl boyunca iç mekanlarda gerçekleşir. Ancak dış mekanda çoğalma daha çok ılık havanın olduğu mevsimler ve uygun nem ve sıcaklık içinde kalan yerler ile sınırlıdır.

 Ömür

Kedi biresinin ömrü yaklaşık 1 ila 2.5 ay sürer. Bununla birlikte yaşam alanlarının sıcaklığına ve nemine bağlıdır.

 

 

Kedi Piresi Evlerde Nasıl Oluşur?

Kedi Piresi Evlerde Nasıl Oluşur

Kedi piresi kedi yaşayan evlerde sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Kediniz var ise temizliğine ve bakımına dikkat edilmesi gerekir. Bu durumda pire oluşumu engellenebilir. Uzun tüylü hayvan olan kedinin yatağında veya eşyaları arasında bu pire türünün oluşması oldukça doğaldır.  Çünkü pire yumurtaları genellikle bu alanlarda bulunur. Kedi piresi en çok kedi yaşayan evlerde oluştuğu gibi aynı zamanda pireler sıcak ortamı da çok sevmektedir. Özellikle kedilerin yatağında sık oluşmaktadır.

En çok aranan böcek ilaçlama hizmetleri için her zaman ilaçlama firması olarak bizleri çağırabilirsiniz.

4.7/5 - (41 votes)



İlaçlama Fiyat Modülü
villa ilaçlama Türkiye'nin En Akıllı İlaçlama Fiyat Modülünü Hemen Dene!
parazit ilaçlama Mekan ve Haşere Türünü Seç, Kendi İndirimini Yarat!
modül indirim Özel İndirimlerle En İyi İlaçlama Fiyatını Yakala!
Yorumlarınız Bizim İçin Kıymetli

Çalışanlarımızı önemsiyoruz. Yorum sizden bahşiş bizden.


Hizmet Değerlendirme :

Bu kısımda müşteri yorumu bulunmuyor. İlk ekleyen siz olun!
İlaçlama İkon

Haşere Sorununuz Mu Var?

En iyi Böcek İlaçlama Hizmeti İçin Hemen Bizimle İletişim Geçin!

Whatsapp Danışma