Fındık faresi uyumayı seven, ilgi çekici bir görünüme bir fare türüdür. Bu küçük memelinin hayatta kalmak için ağaçlara ihtiyacı vardır. Türün popülasyonu çok büyük olmamakla birlikte azalmıştır.
Fındık faresi aynı zamanda evlerimizde gördüğümüz küçük fareler olarak ta bilinmektedir. Ülkemizde ev faresine oldukça fazla şekilde fındık faresi denilmektedir. Aslında bilimsel olarak bu iki fare türü aynı değildir. Fındık fatesinin yaşam alanı daha çok ormanlar ve tabiat alanıdır. Rengi kahve ve kehrivar renklerine benzerdir. Bununla birlikte ev fareleri lağım farelerinin küçük boyutlu versiyonlarına benzemektedir. Renkleri koyu griye yakındır.
Başlıklar
Sadece 6-9 cm’lik bir vücut uzunluğu ve benzer uzunlukta bir kuyruğu olan bu kemirgenler o kadar küçüktür ki, onları tespit etme şansı çok nadirdir. Yumuşak altın kahverengi kürkleri, iri siyah gözleri ve uzun tüylü bir kuyruğu vardır. 40 g’dan daha ağır değildir. Kış uykusundan hemen önce en ağır hallerine ulaşırlar.
Vahşi doğada bir bu fareyi tespit etmek için inanılmaz derecede şanslı olmanız gerekir, çünkü bu küçük yaratıklar çok nadiren görünürler. Zamanlarının çoğunu uykuda ya da ağaçlarda yüksekte geçirirler. Ancak bazı işaretler nedeniyle. Kabukta düzgün dairesel delikler bulunan fındıklara dikkat edin – bunlar muhtemelen fındık faresi tarafından ısırılmıştır!
Fındık faresinin beslendiği gıdalar yılın zamanına bağlı olarak değişir. Sonbahar ve kışın hayatta kalabilmeleri için yeterli miktarda yağ depolamaları gerekmektedir. Bunun için fındık, tohum ve meyvelerle beslenirler. Kış uykusundan çıktıklarında, alıç ve meşe gibi ağaçların açan çiçeklerini yerler. Yaz geldiğinde tırtıllar ve böceklerle de beslenirler.
Genellikle her yaz dört ila beş yavru meydana getirirler. Yavrular, genellikle ağaç dalları arasında veya bir çitin içinde bulunan çim ve kabuktan yapılmış bir yuvada pembe, tamamen tüysüz ve kör doğarlar. Yaklaşık 12 gün sonra soluk gri kürkle kaplanırlar ve 18 gün sonra görebilirler. Yavrular yaklaşık üç haftalıkken anneleriyle birlikte yiyecek aramaya başlarlar. Yaklaşık altı ila sekiz hafta sonra yuvadan ayrılırlar. Yaklaşık bir yaşına gelene ve cinsel olarak olgunlaşana kadar gri kalır. Sonrasında Kürkleri, altın-kahverengi bir renk tonuna dönüşür.
Sonbaharda yağ rezervlerini topladıktan sonra, kış uykusuna başlayacaktır. Havalar soğudukça ağaçlardan zemin seviyesine inerek tenis topu büyüklüğünde sıkıca dokunmuş bir yuva oluşturacaklar. Sıcak tutmak için kuyruğu yüzlerine ve vücutlarına sarılmış halde bu topun içinde kıvrılacaklar.
Kış dışındaki soğuk havalarda, fındık faresi uykusu aslında enerjiyi korumak için kış uykusuna benzer şekilde ‘derin bir uyku durumuna girebilir. Yılın yedi ayı kadar uyuyabilirler.
Bu nadir kemirgenler genellikle ormanlık gölgelik dallarında yaşarlar. Nadiren kış uykusundan başka zemin seviyesine inerler. Yaprak döken ormanları, çitleri ve çalılıkları tercih ederler ve büyük ölçüde Karadeniz şehirleri ormanlık alanları bursa ve Yalova gibi şehirlerde bulunur.
Bu fareler ağırlıklı olarak ağaçlarda yaşarlar ve tırmanmayı çok severler. Zamanlarının çoğunu uykuda geçiren bu kemirgenler yaprak döküntülerinin bulunduğu ormanlık alanlarda zemin seviyesinde gezerler. Onun haricinde ağaçlara tırmanırlar ve kendilerine yuvalar yaparlar.
Bu kemirgen türü bir doğal yaşam canlısıdır ve evleri genellikle ormanlık alanlarda bulunur. Buralardan besin ve su ihtiyacını karşılamak için yaşam alanlarımıza gelebilirler
Fındık fareleri insanlara zarar vermezler. Onlar besin ihtiyaçları için gıdalara ve ürünlere zarar verebilirler. Çok küçük yapıda olan bu canlılar bir yerden içeri girmek için çok avantajlıdırlar.
Fındık faresi her kemirgen gibi besinlerin ısırarak yer fakat insanları ısırmazlar. Saldırgan bir canlı değildir.
Fındık fareleri doğal yaşam içinde saldırgan ve vahşi bir kemirgen türü değildir. En küçük kemirgenlerden biri olan bu canlılar asla kulak kemirmezler.
ilaclama.com.tr olarak tüm fare sorunlarında %100 çözüm ile yanınızdayız. En etkili fare ilaçlama hizmetlerimiz 20 yılı aşkın bir ilaçlama tecrübesi barındırmaktadır. Fareler gıda ve diğer malzemelere ciddi boyutlarda zararlar verebilmektedir. Bunun için etkili fare ilaçlama hizmeti gereksinimi gündeme gelmektedir. ilaclama.com.tr %100 Memnuniyet Garantisi Prensibi sahibi olarak fare tehditlerine karşı sizleri korumaktadır. Fare ilaçlama hizmet çeşitlerimiz ve detayları için mutlaka fare ilaçlama yazımızı okuyunuz.
fare ilaçlama hizmetimiz için lütfen tıklayın: Fare ilaçlama
fındık faresi hakkında: wiki fındık faresi
Haşere Sorununuz Mu Var?