Başlıklar
Tesbih böceği, Isopoda familyasının Oniscidea sınıfına ait haşeredir. Tesbih böcekleri dış kabuklara sahiptir. Gelişim ve büyüme aşamaları devam ederken kendilerine küçük gelen kabuklarını değiştirirler.
Uzun ve birden fazla parçadan oluşan bir iskelete sahiptirler. Kabuklarını 2 aşamada değiştirirler. Önce Vücutlarının arka yarısında ki kabuk dökülür. Bu olaydan 2-3 gün sonrada ön deki yarım kalan kısım kabuk döker ve kabuk değişimi bu şekilde tamamlanır. Kabuk değiştirme sürecinin 2 aşamada tamamlanması zırh görevi gören kabuklarının bulunmadığı zamanlarda güvenlik açığını en aza indirilmesi ile ilgilidir.
Tropikal tesbih böceği türleri 3 cm uzunluğuna kadar büyüyebilseler de normal tesbih böcekleri 1 cm büyüklüğüne ulaşabilirler.
Su ve nem içeren karasal ortamlarda dünyanın her yerinde yaşayabilir. Bu kadar geniş bir coğrafi alana adapte olan tesbih böcekleri ormanlık alanlardan kurak alanlara kadar bir çok terde görülebilirler. Sadece kutuplarda ve çok kurak çöl alanlarında hayatta kalamazlar.
Tesbih böceğinin kabuğu sıcaklık değişimlerinden ve nemden onları koruyan bir göreve sahiptir. Bu nedenle onların 2 temel şeye gereksinimleri vardır; güvenilir bir besin kaynağı ve tam kuruluğu engelleyecek kadar nem ve su.
Tesbih böcekleri vücutlarındaki su kayıplarını en aza indirgemek için çoğunlukla kayaların altında, kütüklerin altında vb. Nemli, karanlık yerlerde bulunur.
Tesbih böceğinden kurtulmanın en kolay ve en doğal yollarından biri onları gördüğünüz yerlerden bir fırça yardımıyla süpürmek ve dışarı atmaktır. Onları ezmeyin çünkü geride leke bırakan haşerelerdir.
Evinizdeki Nemi ve ıslak ortamları ortadan kaldırın. Tesbih böceği nemi seven bir haşere olarak onları uzaklaştırsanız bile nem ve ıslaklığı kontrol etmeden geri geleceklerini bilmeniz gerekir.
Evinizin içinde ve dışında da kuru çevre koşullarını korumanız gerekir. Bunu yapmak için, dış kapılara dökülen tuz bariyerlerini kullanabilirsiniz, bu da bu bariyerler boyunca sürünürken susuz kalmalarına neden olur.
Tesbih böceğini yok etmenin diğer bir doğal bir yolu olarak, Diyatomlu Toprak ve borik asit de kullanabilirsiniz, çünkü her ikisi de böcekleri madde ile temas ettikten sonra kurumalarını sağlayacak etkilere sahiptir. Onları pencerelerin, kapıların yakınında veya Tesbih böceklerinin eve girebileceği çatlak ve yarıklara serpmek, evinizi güvende tutacak koruyucu bir bariyer oluşturacaktır.
Nemli bir gazeteye sarılmış kesilmiş patates, portakal kabuğu, çilek ve rendelenmiş peynir parçalarından tuzaklar da oluşturabilirsiniz. Bu yiyecekleri yem olarak kullanmak ve nemli bir alana yerleştirmek tesbih böceklerini daha fazla çeker ve onları çoklu sayılarda dışarı atabilirsiniz.
Evinizin dışında tesbih böceklerini etkisiz hale getirmek aynı zamanda onları evinizde görmemenize de sebep olur. Bahçe çimleri uzun olduğunda tesbih böceklerine nemli alanlar oluşturur. Bu sebeple onları kısa tutmak güneş ışınlarının onları kurutmasına sebep olur.
Evinizin dışında yaşayan herhangi bir tesbih böceğinin içeri giremeyeceğinden emin olmak için, evinizin içinde ve yanında olabilecek nemli bir ortama gelmediklerinden emin olmanız gerekir.
Sızdıran muslukları onarın. Kötü monte mutfak tezgahları, küvet, duş kabinleri ya da lavabo ile damlayan su bu haşereler için uygun yaşam alanları oluşturur.
Evinizin yakın çevresinden bitki örtüsünü uzaklaştırın. Saksıları ve çiçek kaplarını kapı ve pencerelerden uzağa taşımanız bu haşere riskini azaltacaktır.
Çöp kutularını evden güvenli ve uzak mesafede tutmanız gerekir.
Kanalizasyonlardan, oluklardan ve havalandırma ızgaralarında biriken atıkların uzaklaştırılması gerekir.
Duvarlardaki veya temeldeki boşluk ve çatlakları kapatmak, kapı ve pencerelerin etrafındaki alanı ve buralardaki boşluk ve çatlakları onarmanız tesbih böcekleirnin evinize girmesini engeller.
Bitkilerinizi aşırı sulamamaya dikkat edin, Fazla su herzaman evinize ve bahçenize haşere çekecektir.
Evinizin etrafında göletler, yağmur suyunun birikebileceği yerdeki delikler vb. Gibi aşırı nemli bir ortama neden olabilecek su kaynaklarının bulunmadığından emin olun ve bu alanları ortadan kaldırın.
Çürüyen odun veya kereste, kompost, yabani ot, malç, ayrıca kaya ve tuğlaları çıkarın.
Tesbih böcekleri ağaç biti olarak da bilinir. Bu haşere genellikle evin dışında ve bahçe alanlarında çok fazla görünür. Karanlık ve soğuk toprağın içi ve kayaların altında yaşarlar. Dış koşullar yaşamlarına zarar verecek kadar zor olduğunda kapalı alanlara ve evlerimize yönelebilirler.
Eğer onları evinizde tek halde görüyorsanız evinize kazara girme ihtimalleri de vardır. Genellikle evin içinde sıcaklık eğer bir nem unsuru yoksa onların yaşaması için uygun değildir ve kurumasına sebep olur.
Tesbih böceği nemli koşullarda o ortamda çoğalabilirler. Bu sebeple onları evinizde çok fazla görüyorsanız evinizde nemli yada çürüyen ahşap alanlarını bulup onları yok etmeniz gerekir.
Evinizde Mobilya parçaları, ahşap zeminler, kirişler vb. Dahil olmak üzere nemden etkilenen ahşap nesneler ile beslenmek amacıyla evinizde bulunabilirler. Evin karanlık ve nemli alanlarında toplanan tesbih böcekleri bu alanlarda saklanmak amacıyla da evinizde bulunabilirler.
Özellikle evinizin üst ve çatı kısımlarında bu haşereyi görüyorsanız su oluklarının ve çatının hasarlı olup olmadığını ve burada meydana gelen ıslaklık ve çürüme kaynaklı ahşapı istila edip etmediğini kontrol etmeniz gerekir.
Tesbih böcekleri yaşam alanlarınıza girdiyse ve eşyalarınıza zarar vermeye başladıysa hızla etkisiz hale getirilmeleri ve tüm alan için profesyonel tesbih böceği ilaçlama hizmeti planlaması gerekir.
İlaçlama.com.tr olarak 25 yıllık tesbih böceği ilaçlama ve kesin çözüm üretme tecrübesine sahibiz. Sağlık Bakanlığı ruhsatlı uygulamalarımız aynı zamanda Tse ve Iso sertifikasyonlarına da sahiptir.
%100 Memnuniyet garantili tesbih böceği ilaçlama prensibimiz ile sizde bu haşerelerden kurtulmanın rahatlığını yaşayacaksınız.
Tesbih böcekleri ile sorun yaşadığınızda onlardan en hızlı ve etkili bir şekilde kurtulmak için mutlaka ilaclmaa.com.tr haşere uzmanlarına danışın
Normalde tesbih böceği toprak için faydalı bir canlıdır. Bahçelerde toprak verimini arttıran özellikleri vardır. Aynı zamanda bazı haşereleri kontrol etmede ve önlemede önemli bir role sahiptir.
Hem de gübre üreten ve toprağı harmanlayan hem de ölü bitki örtüsü ve organik maddeleri doğaya geri kazandırmayı gerçekleştirirler.
Tesbih böceğini tarım haşeresi yapan husus ise kültür bitkileri, çilek veya fidanlarla beslenmeye çalışabilirler.
İç mekanlarda tesbih böceği duvar kağıdına, süslemelere ve muhtemelen mobilyalarınıza zarar verebilir. Bu haşere aynı zamanda ahşap biti olarak da isimlendirilmektedir. Bunun sebebi tesbih böcekleri özellikle nemli ahşaplar ile beslenebilirler. Bu durumda parkeler ve mobilyalar risk altındadır.
Tesbih böcekleri kuru ahşaplara zarar vermezler. Bu nedenle ciddi bir istila varsa, bunu evinizin bazı alanlarında nemli alanlar olduğunu kabullenmeli ve bu durumu çözmelisiniz.
Tesbih böceği ayrıca herhangi bir hastalığı bulaştırmaz. Bu açıdan insanlar için hastalık yayan bir haşere değildir.
Kolayca ortadan kaldırılabilirler, ancak diğer böceklerde olduğu gibi, böyle bir istilayı önlemek, ondan kurtulmakla uğraşmak zorunda kalmaktan daha iyidir. Önleyici tedbirler ve istiladan kaçınmanın yolları için, ‘Odun Biti istilasının nasıl Önleneceği’ ile ilgili makalemize göz atabilirsiniz. Zaten böyle bir sorunla uğraşıyorsanız ve bu zararlıyı yok etmenin yolları hakkında tavsiyeye ihtiyacınız varsa, ‘Odun Bitlerinden nasıl kurtulacağınız’ hakkındaki makalemizi ziyaret edin ve ne tür kontrol yöntemlerini kullanabileceğinizi öğrenin.
Tesbih böceği yavrularını üreme aşamalarından itibaren özetle sizlere açıklamaya çalışacağız. Dişi olanlar döllenmiş yumurtaları yumurtadan çıkana kadar vücudun alt tarafındaki bir keseli içinde tutar. Bu aşamada yavrular beyaz renklidir ve 2 mm kadar küçük boyutlardadır.
Dişiler daha sonra bu yavruları “doğurur” gibi görünürler, çünkü yavrularının gelişimlerine devam edebilecekleri daha geniş ve uygun dış alanlara ihtiyaçları vardır.
Türlere bağlı olarak, dişiler yılda 3 defaya kadar yumurta bırakabilir ve bir seferde yaklaşık 50 yumurta bırakılabilir. Gelişim yavaş olduğu için dişi tesbih böcekleri yavrularına yetişkin olana kadar yakın kalabilirler. Buna rağmen, birçok tesbih böceği yavru aşamasında ölür.
Bir tesbih böceğinin ömrü yaklaşık 2 yıldır, ancak bazılarının 4 yıla kadar yaşadığı bilinmektedir.
Bilinen 5000’den fazla tesbih böceği türü vardır. Bunların en yaygın olanları şunlardır:
Armadillidium vulgare
Oniscus asellus (ortak odun biti olarak da bilinir);
Porselen teşbih böceği.
Beslenme ihtiyaçları söz konusu olduğunda, çoğu tesbih böceği, küf, çürüyen yapraklar, çürüyen meyveler, çürüyen odun, selüloz vb. Gibi ölü bitki materyalleriyle beslenen detritivorlardır. Bununla birlikte, bazı türler omnivorlardır (hayvan dışkısı gibi şeyleri yerler) ve diğer türler için zehirli olan şeyleri bile yemelerine izin veren bir sindirim sistemine sahiptir. Sadece çok nadiren tesbih böceği canlı bitkileri yiyecektir. Bir avuç tesbih böceği türü, deniz kıyısında yaşayan ve kum hazneleriyle beslenen Tylos cinsinden Tylos latreillei gibi etoburlardır.
Tesbih böceği ile beslene çok fazla haşere bulunmaktadır. Çoğunlukla böceklerden oluşur, bazıları sadece onlarla beslendiği bilinmektedir. Dysdera cinsinin örümcekleri, Kurbağalar, kırkayaklar, çiyanlar ve eşekarısı da tesbih böceği ile beslenir.
Türlere bağlı olarak, tesbih böceği farklı savunma mekanizmalarına sahip olabilir. Örneğin, Armadillidae familyası olan Armadillidium cinsinden Tesbih böceği, tehdit edildiğinde neredeyse mükemmel bir küreye dönüşür ve tesbih tanesine benzer.
ilaclama.com.tr tesbih böcekleride dahil olmak üzere yaşam alanınızda karşınıza çıkan tüm haşere ve kemirgen canlılara karşı sizlere etkili ve sonuç odaklı çözümler sunmaktadır. ilaclama.com.tr müşterilerine Memnuniyet garantili hizmetler ve her zaman iletişim sağlama kolaylığı sunmaktadır.
Sağlık Bakanlığı Ruhsatlı, Tse sertifikalı Böcek ilaçlama hizmetlerinden faydalanmak ve daha fazla detaylı bilgi öğrenmek için mutlaka tıklayınız: Böcek ilaçlama
Haşere Sorununuz Mu Var?