Hamam böceği yumurtası evlerimizde tespit edildiğinde istila olma ihtmali bizi büyük olasılıkla korkutur veya şaşırtır. Amerikan türleri büyüklükleri ile dikkat çeker. Boyut olarak daha küçük Alman türü daha büyük tehdittir. Bunun nedeni, Alman türlerinin Türkiye’de ki en yaygın iç mekan böcek türü olmasıdır.
Tek bir dişi Alman türü ve onun yavruları, her yıl genç 30.000 yavru üretebilir. Bu haşere, evin etrafındaki küçük çatlaklara ve yarıklara saklanmayı sever. Bu da onların tespit edilmesini ve kontrol edilmesini zorlaştırır. Hamam böceklerinin yumurta üretimi ulaşılması zor alanlarda olduğundan popülasyonun büyümesi ve fark edilmesi daha uzun sürer.
İyi haber şu ki hamam böceği istilasını durdurmanın veya ortadan kaldırmanın yolları var. Süreç, hamam böceği yumurtası nasıl tanımlanacağı da dahil olmak üzere bu yavruların ve yumurtaların nasıl ve nerede aranacağını bilmekle başlar.
Başlıklar
Dişi hamam böceği yumurtalarını mutfak veya banyo gibi evin nemli ve sıcak bölgelerine bırakmayı sever. Yaklaşık 40 genç hamamböceği içeren yumurta kapsülü açık kahverengi renktedir ve yaklaşık 5mm uzunluğundadır.
Dişiler, uygun koşullar altında birkaç haftada bir yeni bir yumurta kapsülü üretebilirler. Anne, kapsülü çatlamadan bir veya iki gün öncesine kadar taşır, ardından yumurtadan çıkmaya başladığında bir çatlak veya başka bir korunaklı yere bırakır.
Bu devam eden doğum döngüsü, birkaç küçük yavrunun hızla istilaya dönüşmesinin bir nedenidir. 30 haftalık ömrü boyunca yumurta üretmeye ve yumurtadan çıkmaya devam eden bir dişi iki nesil daha doğurabilir. Mümkün olan en yüksek sayıda yavru üretmese bile soyundan gelenlerin yumurtaları yine de bir yıl içinde en az 10.000 yeni yavruyu hayata getirebilir.
Onlar yiyecek ve suya yakın nemli ve sıcak bir ortamı tercih ederler. Bu nedenle hamam böceği yumurtaları ve yavrular genellikle mutfakta veya banyoda bulunur. Küçükler ayrıca çatlaklarda ve yarıklarda kümelenebilir ve evin ıslak veya nemli kısımlarını arayabilir.
Küçük olanlarını veya hamam böceği yumurtası fark ettiğiniz her yerde bir istila sizi bekliyor olabilir. Aktivite belirtileri için evinizin aşağıdaki alanlarını düzenli olarak kontrol ettiğinizden emin olun.
Alman gibi küçük türlerin yok edilmesi zordur çünkü hızla çoğalırlar ve saklanma konusunda mükemmeldirler. Bununla birlikte, onların içeri girmelerini engellemeye yardımcı olabilirsiniz. Küçük bir bakım, bazı iyi temizlik uygulamaları ve dağınıklığın azaltılması, onları önlemeye yardımcı olabilir. İşte izlenecek bazı iyi ipuçları:
Yumurta Kutusu , Dişileri oothecae olarak bilinen yumurta kutuları üretir. Oothecae içinde çok sayıda yumurta bulunur. Bu yumurtaların etrafı yavaş yavaş sertleşen bir protein maddesinden oluşan güçlü, koruyucu bir kılıfın içine sarılıdır. Bazı türler yumurta kutusunu ortama hemen bırakır. Bazı türler ise yavrular yumurtadan çıkmaya hazır olana kadar taşır.
Yumurta kutularının rengi açık yada koyu kahverengidir. Ortalama 8 mm uzunluğundadır. Bir dişi yaşamı boyunca altı ile 90 adet yumurta kutusu oluşturabilir. Yumurta kutusunu birkaç saat ila birkaç gün boyunca taşır. Bu noktada yumurta kutusu için güvenli ve gizli bir yer arar. Hamam böceği yumurta kutusu yaklaşık 15 yavru embriyo içerir. Dişi tükürüğünü kullanarak yumurta kutusunu sabitler.
Yavrular yumurta kutusundan 24 ila 38 gün içinde ortaya çıkar. Yumurtlama süresi çevre şartlarına göre hızlanabilir yada yavaşlayabilir.
Hamam böceği yavrusu evde veya karşılaşılan bölgede var olan böceklerin yuvalarının göstergesidir. Özellikle yaz mevsiminde sıcak havalarda karşılaşılan yavrular normal türlerine göre daha açık renkte ve de daha küçük boyutlardadır. Genellikle beyaz renkte yavrular ile karşılaşır. Bu durumda onların çoğalacağı endişesi ortaya çıkabilir. Yavruları kısa sürede çoğalmaktadır. Yıl içerisinde 4 veya 5 kez yumurtlayabilen dişi 500 adet yumurta bırakabilmektedir. Bu nedenle özellikle evde karşılaşılan yuvalar bulunmalı ve hemen müdahale edilmelidir. Hamam böceği yavrusu yuvaların varlığını göstermektedir.
8 ila 10 mm uzunluğunda, koyu kırmızımsı kahverengi bir yumurta kutusu oluşturur. Bu kutular hafifçe şişirilmiş görünür ve her biri yaklaşık 16 yumurta içerir. Dişi yumurta kutusunu üretildikten sonra uygun bir ortamda bırakır. Dişiler ömürleri boyunca bir ila 18 yumurta kutusu oluşturur. Larvaların yetişkin olması için gereken süre genellikle 600 gündür, ancak gelişmeleri çevre koşullarına bağlıdır.
Yumurta kutusu rengi kahverengidir ve tipik olarak uzunluğu 6 ila 9 mm’den azdır. Dişi Alman hamamböceği, içindeki larvalar yumurtadan çıkmaya hazır olana kadar yumurta kutusunu taşır. Bir yumurta kutusunda en fazla 50 yumurta bulunur. Yumurtadan yetişkinliğe kadar olan süre ortalama 103 gün sürer. Çok hızlı gelişmeleri ve pek çok yumurta üretmeleri sebebi ile popülasyonları çok hızlı büyür.
Hamam böceği hakkında wikipedia hamam böceği yazısını okuyabilirsiniz
En çok aranan Haşere ilaçlama hizmetleri hakkında bilgi almak için ana sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Haşere, kemirgen ve böceklerden kurtulmak için ve en etkili, Sağlık Bakanlığı Onaylı ve güvenilir ilaçlama yaptırmak isteyenler bizi arayabilir. 444 34 71 ! Bizi arayın ve haşeresiz, böceksiz bir hayat sürün! İlaçlama yöntemlerimiz hakkında ya da fiyat bilgisi hakkında daha fazla bilgi almak için % 100 sonuç gösteren ve kaliteli ilaçlarla yapılan ilaçlama yöntemlerimiz için hamam böceği ilaçlama servisimize başvurabilirsiniz.
Haşere Sorununuz Mu Var?