LATİN ADI: Formica spp
Boyut: Türlere bağlı olarak, işçilerin büyüklüğü 4 ila 8 mm arasında değişir.
Renk: Renklendirme sarı, kırmızı, siyah veya kırmızı ve siyahın bir kombinasyonunu içerir.
Başlıklar
Karıncalar çöpçü olarak beslenen canlı grubundadırlar ve her şeyle beslenebilirler. Bundan dolayı yiyecek aramak için evlerimize gelirler. Diğer sebep ise mevsimsel olumsuzluklardan korunmak ve su ihtiyaçlarını karşılamak içinde evlerimize gelebilirler. Karıncalar, çimenler ve çayırlar gibi açık alanlarda höyükler oluşturur. Evlerde yuva yapmazlar ama yiyecekleri ararken içeri girebilirler. Yetersiz yalıtım ve pencere kenarındaki boşluklar, dışarıdaki haşerelerin içeri girmesine izin verebilir. Yapının yakınına inşa edilen höyükler, karıncaların bir eve daha kolay girmesini de sağlayabilir. Bunlar çok büyük karıncalardır ve bazen yanlış bir şekilde marangoz karıncaları oldukları düşünülmektedir.
Bahar ayları ile beraber karıncalar da ortaya çıkmakta ve yüksek katlı binalar veya giriş evler demeden her eve rahatça ulaşabilmektedir. Bu durumda eve girmesi engellenemeyen karıncalar bir şekilde evlere girecek bir alan bulmakta ve evi istila etmektedirler. Genellikle kırık çatlak alanlar, kapı altları yada yıpranmış yalıtım malzemelerinin içinden geçerek evlere girerler. Bu durumda yapılacak en doğru karar karınca ilaçlama firması ile irtibata geçmek olacaktır. Başka türlü karıncalar ile baş etmek mümkün değildir.
Karıncalar hem ev hem de işletmeler için büyük sıkıntı olabilirler. Çoğu zaman, insanlar önce ev yapımı ürünleri ve doğal çözümleri kullanarak sorunlarını kontrol etmeye çalışırlar. Bu çözümlerin çoğuyla ilgili ortak sorun % 100 etkili olmadıkları ve yanlış kullanımlar sebebiyle çoğu zaman karıncaların evinize geri dönmelerine neden olmalarıdır.
Kabartma tozu, tarçın, limon ve sirke gibi doğal çözümler sizlere bir nebze olsun yardımcı olabilir fakat ciddi bir karınca istilası varsa muhtemelen yetersiz kalacaktır. Bu çözümlerin etkinliği uygulamadaki başarıya bağlıdır. Bu nedenle karıncalar ve yaşamları hakkında bilgi sahibi olmak faydalıdır. Boraks içeren doğal kovucular biraz daha etkili olabilir, ancak karışım çocuklar ve evcil hayvanlar için zararlı olabilir.
Karıncalara karşı kullanabileceğiniz tüm kendinizin yapabileceği ürünleri detaylarıyla hazırladığımız yazımızda bulabilirsiniz.
Karınca neye gelmez ? Neyin kokusunu sevmez ? tüm merak ettiklerinizi sizin için cevapladık. Mutlaka tıklayınız: Karınca neye gelmez?
Yaz aylarında evin içinde kanatlı karınca bulmanız evinizin içinde yuvası olduğu anlamına gelmez . Kanatlı karıncalar genellikle üremek için uçarlar ve kendilerine üremeye elverişli alan ararlar. Bu aşamada evinizde gördüğünüz kanatlı karınca hareketliliğini çok dikkatli takip etmeniz gerekmektedir. Kanatlı karıncalar genel olarak Türkiye’de ki en yaygın karınca türlerinden biridir.
Aslında Kanatlı karınca olarak bildiğimiz karınca türü marangoz karıncalarının bir üreme formudur. Yani üreme safhasında kanatları vardır. Çiftleştikten kısa bir süre sonra kanatlarını düşürürler ve uygun bir yuvalama yeri aramaya başlarlar. Genellikle yapılara girerler, ancak nadiren bir yuva yeri bulmayı başarırlar ve çoğu kanatlı form bir yuva kurmadan önce ölür.
Kış aylarında evde marangoz karıncaları görmediyseniz, muhtemelen endişelenmenize gerek yoktur. Sonbaharın Sonu, kış ve ilkbaharın erken zamanlarında evinizde kanatlı karınca görüyorsanız evde yuva olma ihtimali yüksektir.
İç mekanda yuva yaptıklarında, ıslak veya nemli, ahşap kapalı bir alanı tercih ederler. Kanatlı karıncalar pencerelerin, kapıların, duşların, küvetlerin, bulaşık makinelerinin, sızdıran boruların ve kanalizasyonların etrafındaki ve sızdıran çatı tavanı altındaki aşırı neme ilgi duyarlar. Ayrıca içi boş kapılar, sahte kirişler ve mavi tahta köpük yalıtımı gibi kuru alanlar da onları bulabilirsiniz.
Kanatlı karıncalar hakkında daha fazla bilgi için mutlaka tıklayınız : Kanatlı karınca
En Uygun Fiyatlarla Karınca İlaçlama İçin ÇAĞRI NO
Karıncalar yumurta bırakarak üreyen canlılardır. Karınca yumurtlama işlemi türün devamı ve görev paylaşımı açısından oldukça önemli bir doğal olaydır. karıncalar yumurtalarını dışlarındaki yapışkan sıvı sayesinde kümeler halinde bir arada tutarlar. Bunun hem saldırı altında yumurtaları korumak aynı zamanda beslenme kolaylığı açısından bir çok faydası vardır.
Karınca yumurtası anından itibaren 3 yaşam evresini tamamlayan karıncalar yetişkim bir karınca halini alırlar. Yumurtalar beyaza veya şeffaf renklidir. ve ilerleyen aşamalarda koyu renkli olurlar. yumurta, larva ve pupa aşamalarını tamamlayan karıncalar yetişkin karıncalar olarak kolonilerine katılırlar.
Karınca yumurtası, gelişim aşmaları ve karınca yumurtası yağı hakkkında daha fazla bilgi almak için Mutlaka Tıklayınız: Karınca Yumurtası
Karıncaların yuvaları birbirinden çok farklı görünebilir. Karınca türlerinin kendilerine has yuva inşa etme yöntemleri bulunmaktadır. Bazıları yuvalarını toprağa inşa ederken bazırları ise ağaçları tercih eder.
Genel olarak incelendiğinde karıncaların soğuk yerine sıcaklığı tercih ettiklerini çabucak fark edilir. Gezegenimizin tropik bölgelerinde karınca türleri iç içe yaşarlar ve tür sayısı oldukça fazladır. Kutuplara yaklaştıkça yaşayan karınca türü sayısı azalır. Bu sıcaklık sevgisi ılıman bölgelerde genellikle taşların veya ısı üreten diğer nesnelerin altına inşa edilmiş karınca yuvalarının nedenlerini de çok iyi açıklamaktadır. Sıcaklığın 20 derece ve üzerinde olması yavru karıncaların yumurtadan çıkmaları gerkeen kuluçka süresinin daha hızlı olmasına neden olur.
Çoğu insan karınca yuvasına dikkat etmez ve bundan dolayı bütün karınca yuvaları onlara birbirinin aynısı gibi gelebilir. Örneğin orman karıncaları bulundukları ortamdaki toprak, dal, reçine, yapraklar ve kömürün küçük parçalarından büyük sağlam bir karınca höyüğü inşa ederler. Bu höyük hem savunma hemde meteorolojik şartların olumsuz etkilerinden korunmak ve olumlu şekilde kullanabilmek amacıyla yapılır.
Karıncalar yuva yaparken dikkat ettikleri en temel unsurlar şunlardır;
Bu unsurlara dikkat ederek en iyi yuvayı yapma gayreti içindedirler.
Bazı karıncalar yuvalarını bitki üzerine birlikte fayda sağlayacakları şekilde inşa ederler. Karıncalar bitkiyi diğer haşere ve canlılardan korurken bitkide onlara güvenilir bir ev ortamı sağlar. Böylece birlikte fayda sağlarlar
Karıncalar yuva yaparken farklı stratejiler kullanabilirler. Örneğin siyah bahçe karıncaları bir höyük inşa etmek yerine özellikle ısıyı emen taş ve benzeri maddeleri yuvanın girişinde dağınık bir kir topluluğu gibi tutar. Bu kısım daha fazla ısı enerjisi tutar ve bunu korur. Bu yapının at tarafında yavrular, yumurtalar ve kraliçe durur. Böylece ilkbaharın en erken dönemlerinde daha fazla populasyona ulaşırlar. Karıncaların rekabetçi dünyasında bu gibi olaylar çok önemlidir.
Genel olarak karıncalar toprağın içinde oda benzeri bölümler oluşturup yuvalarını toprağın iç kısmında inşa ederler.
Karınca yuvalarının giriş kısmı ülkemizde güneyi göstermektedir. Arkalarında bulunan toprak kısım ise küzey tarafı göstermektedir. Dünya üzerinde kuzey z yarım kürede bulunan karınca yuvalarının giriş kısmı güney ve güneydoğu yönü olcak şekilde konumlanır. Güney yarım kürede bulunan karınca yönleri ise kuzey ve kuzey batı istikametlerini göstermektedir.
Karınca sokması veya ısırmasına vücudumuzun verdiği en genel ve belirgin tepki kabarmış bir kızarıklıktır.
Birkaç gün içinde yara izi ve şişliği genelde inmektedir. Isırık izi birkaç gün içinde içi iltihap dolu bir kabartıya dönüşmektedir. Karınca ısırıkları genellikle birden fazla ısırık iziyle vücudumuzda görünürler. Özellikle ısırılan ve yaygın bilinen kırmızı- ateş karınca türü çok saldırganlar ve çok defa ısırır ve sokabilirler.
Karınca ısırıkları son derece ağrılı kaşıntıya ve yanmaya neden olabilir. Ateş karıncası gibi türlerin sokmasında zehirde bulunmaktadır. Iısırma vakaları yaşandığında bazı kişilerde nadiren de olsa bölgesel vücut tepkilerinden fazlası meydana gelebilir. Bu durum kişiler de şiddetli alerjik tepkilerin ortaya çıkmasıyla gerçekleşir. Bu anafilaksi reaksiyonların bir dizi fiziksel belirtiye neden olabileceğini belirtilmektedir. Örneğin, bacağınızdan ısırıldıysanız ve alerjiniz varsa, karınca ısırığı tüm bacağınızın şişmesine neden olabilir veya nefes alamamanıza neden olabilir.
Karınca Isırığı, karınca ısırığına ne iyi gelir ? tedavi yöntemleri gibi merak edilen her şeyi sizler için açıkladık. Mutlaka tıklayınız : Karınca ısırığı
Dünya çapında 15000 karınca türü olduğu görüşü bilim çevrelerinde hakimdir. karıncalar 6 bacağa sahiptir. Tüm karınca türleri benzer görünümlere sahiptirler. Onları birbirinde farklı kılan ise renkleri ve boyutlarıdır. Herbiri türüne göre göre farklı yaşam alanlarını yuvalamak için tercih edebilirler. Genel olarak beslenme şekilleri çok benzer olsada türlerin beslenmede öncelik verdiği besinler çok farklı olabilmektedir.
Görünüm
Kraliçeler 1.5 cm uzunluğundadır.
İşçiler 0.5 cm uzunluğundadır.
Bakır kırmızısı bir baş ve Daha da koyulaşan kırmızı kahverengi bir vücuta sahiptirler
Yaşam Döngüsü
Yuvadan ayrıldıktan ve çiftleştikten sonra kraliçe yumurtalarını bırakmak için uygun bir yer arar. Uygun bir yer bulduğunda ilkbaharın sonlarında tek seferde 125’e kadar yumurta bırakabilir.
Larvalar 8 ila 10 gün içinde yumurtadan çıkar ve pupa evresi 9 ila 16 gün sürer.
Larvalar kraliçenin tükürük bezlerinden salgılarla beslenirler. Kraliçe kırmızı karıncalar ilk işçi karıncalar ortaya çıkana kadar kanat kaslarını beslenmek için kullanırlar. Bu ilk larva grubu işçilere dönüştükten sonra kraliçenin rolü yumurtlamaya devam etmek olur. Günde 1500’e kadar yumurta bırakabilirler. İşçi karıncalar larva bakımı, yuva yapımı ve yiyecek arama ile görevlerine devam eder.
Davranış karakteristiği
Kırmızı karıncaların beslenmesi böcekler, solucanlar ve omurgalılar da dahil olmak üzere ölü hayvanlardan oluşur. İşçiler ayrıca tatlı yiyecekler, proteinler ve yağlardan oluşan gıdaları toplarlar.
Sürünün özellikleri, kraliçeler ve yetişkin erkekler arasındaki çiftleşme, yazın ortasından sonuna kadar olan aralıkta gerçekleşir. Erkekler çiftleşme sonrası ölürler.
Yuva yerleri, 40 cm yüksekliğine kadar olan bir höyük veya zeminde bulunan nesnelerin yanında olabilir. Örneğin zeminde bulunan kütükler olabilir.
Kızdıklaırnda agresif tepki verirler ve ağrılı sokmaya neden olabilirler. Bu durum yaklaşık 48 saat sonra iltihap karbarmasıyla sonuçlanır.
Bu karıncalar hem bitkileri tahrip eden, hem açık hem de kapalı yerleşim alanlarını istila eden büyük bir tarımsal ve kentsel zararlıdır.
Görünüm
İşçiler 0.5 cm uzunluğundadır.
kraliçe 1 cm uzunluğundadır.
Siyahımsı renk en yaygın olanıdır, ancak siyah ve kırımızsı kahverengi de olabilir
6 bacağa sahiptir.
Yaşam Döngüsü
Sürüler ilkbaharda ortaya çıkar.
Marangoz karıncalarının kolonileri 3-6 yıl yaşayabilir.
Davranış karakterisitiği
Yaşam alanı olarak hem nemli hem de kuru odunları tercih edebilirler. Özellikle nemli veya su sızıntıları ile nemlendirilmiş ahşabı tercih ederler.
İç alanlarda pürüzsüz bir görünüme dolap, parke vb gibi ahşap alanları yerleşmek için tercih edebilirler.
Dış alanlarda bazen ağaçların bölümlerini oyarak yuva yapabilirler.
Görünmeleri genellikle gündüzleri ve ilkbaharın ilk zamanları ve yaz aylarında yiyecek ararken gerçekleşir. Ahşap yemezler. Evlerde tatlı maddelere, yağlara ve et gibi protein parçalarına ilgi duyarlar.
Nadiren insanlarla temas ederler. Genellikle kaçmayı tercih ederler. Temas esnasında nadiren ısırma gerçekleşir ve iğneleri yoktur.
.
. Marangoz karıncalar hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız: Marangoz karınca
.
.
.
.
Görünüm
Renkleri Parlak ve siyahtır.
2.5 – 3 mm uzunluğunda küçüktür.
Yaşam Döngüsü
Larva, Yetişkinler tarafından beslenirler.
Larva yetişkine benzeyen kremsi beyaz renkte görünür. Bazen etraflarında koruyucu bir ipek kozası vardır.
Yetişkin siyah ev karıncaları belirgin üç vücut bölümü ile ortaya çıkar. Bunlar: baş, göğüs ve karın.
Yumurta evresi ile yetişkin karıncalar arasındaki süre 6 hafta veya daha fazla sürebilir. Bu süre karınca türü, sıcaklık ve yiyecek mevcudiyeti gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.
Döllenmiş yumurtalar dişi olur, döllenmeyenler erkekler olur.
Davranış Karakteristiği
Bu karıncalar mutfaklarda, çöplerde ve ayrıca köpek dışkılarında sıklıkla görünen çöpçü haşerelerdir. Bu nedenle Siyah ev karıncaları salmonella gibi hastalıkları yayabilirler.
Bu türün geneli yoğun siyah renkli Kara Ev Karıncalarından oluşur ve tatlı gıdalara çekilirler.
Açık sarımsı kahverengi sahil Kahverengi Karıncaları et ürünleri ve yağlı ürünlerle beslenmeyi tercih eder.
En etkili kontrol önlemi koloniyi bulmak ve ilaçlamaktır.
Görünüm
Siyah veya kahverengi gövdelere sahiptirler.
2-3 mm boyutlara sahiptirler.
100.000 Üyeye kadar büyük koloni kurabilirler.
İğneleri yoktur, sokmazlar.
Yaşam döngüsü
Genellikle evlerin içinde veya çevresinde yuva yaparlar
İlkbahar ve yaz aylarında çoğalır ve yayılır.
Kış aylarında ana yuvalarına geri dönerler.
Yuva kaldırılmadıkça evleri tekrar tekrar istila edebilirler.
Davranış Karakteristiği
Ezildiğinde güçlü çürümüş hindistancevizi veya kokmuş tereyağı kokusu ile bilinir.
Ölü böcekler ve şekerli maddelerle beslenir.
Mutfaklarda, banyolarda, dolaplarda veya yiyecek kırıntılarının veya yiyecek kalıntılarının bulunduğu herhangi bir yerde görülür.
Genellikle evlerin içinde veya çevresinde ve duvar boşluklarında yuva yaparlar.
Görünüm / Açıklama
Yaklaşık 1,6 mm uzunluğunda işçiler.
Açık ila koyu kahverengi renktedir.
Isırabilir ve sokabilirler.
Yaşam Döngüsü
İşçi karıncaları ilkbaharda üretilir ve sonbahara kadar sayıları artar.
İlk baharın başlarında işçilerden önce üretilen kanatlı karıncalar (üreme Kralları ve Kraliçeleri) üç ay içinde olgunlaşır ve kısa bir süre sonra çiftleşir.
Arjantin karıncaları yuvalarında çiftleşirler, böylece başka bir alanda bir anda sürü istilası meydana gelmez.
Davranış Karakteristiği
İşçi karıncaları gıda aramak için çok daha uzun mesafelere gitme eğilimindedirler. Böylece yuvalarının takip edilmesi güçleşir.
Tatlı yiyecekleri tercih ederler, aynı zamanda canlı ve ölü böcekleri, etleri, tahılları ve meyveleri de yerler.
Arjantin karıncaları kendi bölgelerinden diğer karınca türlerini kovarlar.
.
.
.
Görünüm
İşçiler 1.5-2 mm uzunluğunda, sarı-kahverengi renktedirler.
Erkekler 3 mm uzunluğunda, siyah ve kanatlıdırlar.
Kraliçeler 3.5-6mm uzunluğunda, koyu kırmızı renkte kanatlıdırlar.
Yaşam döngüsü
Çok kraliçeli koloni kurarlar.
Sürü, yılın herhangi bir zamanında meydana gelebilir.
Kanatlı yetişkinler nadiren uçarlar, bu yüzden nadiren görülürler. Çiftleştikten sonra kanatlar kısa sürede kaybolur.
Alışkanlıklar
Genellikle ısıtma sistemleriyle ilişkili olan iyi tanımlanmış yuvalar yaparlar. İçeride yüksek proteinli yiyeceklerle beslenir – et, yağ, kan, ölü böcekler vb.
Yeni kolonileri genellikle bulundukları yuvada ilaçlama veya diğer sebeplerle rahatsız edildiklerinde başka alanlarda kurarlar. Bunun haricinde başka yerde yuva kurma eğilimleri çok yoktur.
Her kraliçe ömrü boyunca 3.500’e kadar yumurta üretir.
Yuva yerler, sıcak yapıların boşluk alanlarındaki daha derin yerlerdedir. Genellikle hastanelerde bulunabilirler. Nemli koşulları severler. Koloniler birkaç düzine ila 300.000 birey arasında değişebilir.
Görünüm
Şeker karıncaları genel olarak 1-2 mm arasında küçük karıncalardır.
Dişiler turuncu renkli gövdelere sahipken, erkekler tamamen siyah ve kanatlıdır.
Şeker karıncaları sokamaz, ancak daha büyük türlerin çok güçlü çeneleri vardır ve ısırıkları ağrılı olabilir.
Bu karıncalar ayrıca iki ayrı sınıf oluşturarak çalışırlar: büyük askerler ve küçük işçiler. Askerler daha güçlü görünürken, işçiler daha incedir.
Yaşam Döngüsü
Şeker karıncaları ilkbaharda önemli bir sorun haline gelebilir.
Şeker karıncaları nemli ortamlarda geliştiğinden, daha nemli ve yağışlı alanlarda yaşama olasılığı daha yüksektir.
Davranış Karakteristiği
Şeker karıncaları, isimlerini genellikle bir ev mutfağının etrafında, bazen banyolarda görülen tatlı eşyalarla beslenmekten alırlar.
Bu karıncalar neme ilgi duyar. Bu nedenle evdeki banyo veya mutfak lavaboları gibi yüksek su içeriğine sahip herhangi bir oda şeker karınca istilasına maruz kalır. Mutfağınızda herhangi bir şeker türü varsa, Şeker karıncaları gelebilir. Şeker karıncalarının çoğu nektarla beslenirken, ağaç özleri ve meyvelerle de beslenebilirler.
Zararlı olmasa da, uygun önlemleri almazsanız şeker karıncaları mülkünüzü kolayca istila edebilir.
.
.
.
.
Görünüm
Turuncudan kırmızımsı renklere ve kırmızımsı koyu kahverengiden kahverengimsi siyaha kadar olan renk aralıklarına sahiptirler.
Çenenin altında uzun tüyler vardır.
Yaşam döngüsü
Haziran ayından ekim ayına kadar üreme devam edebilir, ancak en sık Ağustos ve eylül aylarında üreme faaliyetleri artar.
Kolonilerin 17 yıl kadar yaşadığı belgelenmiştir.
Erkekler çiftleştikten kısa bir süre sonra ölür
Alışkanlıklar
Kaynarken, devam etmeden önce genellikle bir binadaki kule gibi yüksek bir noktaya uçarlar.
En sevdikleri yiyecekler farklı ot türlerinin tohumlarıdır.
Biçerdöver karıncaları evleri istila etmez ve açık havada bulunurlar.
Yuva yerleri – zemine 3-5 metre derinliktedir. Giriş deliğinin etrafında 1 ila 10 cm çapında bir alanı temizlerler.
.
.
.
Görünüm
Uzunluk: yaklaşık 1-2 mm
Renk: baş kısmı siyah , ayaklar ve arka kısım ise saydam şeffaf renktedir.
Yaşam Döngüsü
Üreme kolonileri kurarak hızlı ve çok sayıda üreyebilen bir türdür.
Alışkanlıklar
Tatlı maddeler ve gıda yağlarıyla beslenir
Ev yuva yapabileceği alanlar duvar boşlukları ve küçük çatlaklar olabilir
dış mekanda ise saksılarda, yerdeki nesnelerin altında, Yüksek neme maruz kalan alanlarda; mutfak ve banyo dolaplarında bulunabilir
Sokmazlar
.
.
Görünüm
Uzunluk: 2-3 mm uzunluğundadır.
Renk: Koyu kahverengi veya siyahımsı renge sahiptir
Yaşam Döngüsü
İlkbahar ve yazları aktif üreme ve sürülerinin kalabalık olduğu zamanlardır.
Isınan ev ve binanlarda yılın herhangi bir zamanında ortaya çıktığı bilinmektedir.
Davranış Karakteristiği
İnsanların yediği hemen hemen her şeyi yerler. Buna ek olarak evcil hayvan yiyecekleri ile de beslenirler.
Yiyecek ararken evlere girerler. Çoğunlukla geceleri; boru ve elektrik kablolarından geçerek evlere giriş yapabilirler.
Çimlerde, taşların altında, ahşabın malzeme ve tahtaların altında yuva yapabilirler. Kaldırımlar, süpürgelikler boyunca ve kümeler halinde bina temellerinin yakınında höyükler inşa ederler.
Genellikle su ve sıcağa yakın olmak isterler.
Haşere Sorununuz Mu Var?