Oryantal hamam böceği yetişkinleri görünüşte çok farklıdır. Koyu kahverengi ve siyah renklerinde görünmektedir. Büyüklükleri 2 – 4 cam arasında değişmektedir.
Erkeklerin vücutlarının yaklaşık % 75’ini kaplayan kanatları vardır. Dişilerin işlevsiz, gelişmemiş kanatları ve daha ağır gövdeleri vardır.
Diğerlerine kıyasla oldukça yavaştırlar, Uçamaz ve yavaş hareket ederler.
Başlıklar
Bu böcekler üremek ve gelişmek için çok sayıda nemli, karanlık ve korunaklı alanları tercih etmektedir. Oryantal hamam böceği genellikle kanalizasyon yoluyla geçer , boru ve kanalizasyon yoluyla içeri girebilirler. Bol miktarda dış mekan bitkileri ayrıca bu türün çoğalması için onlara olanak sağlar. Yiyecek bulmak için evlerin içine girebilirler. Ayrıca sızıntı yapan borular ve diğer sıhhi tesisat sızıntıları Doğu(oryantal) türü için çok cezbedici etkiye sahiptir.
Oryantal hamam böceği çürüyen ve çöp olan birçok gıdayla beslenirler. Genellikle çok az kullanılan lavabo giderleri, çöp atıkları, sıhhi tesisat veya banyo boşlukları içeren dolaplar altında yaşarlar. Evlerdeki yiyecekleri yerken, zararlılar hastalığa neden olan bakterileri kiler ve tezgahlara aktarabilirler.
E.coli, Salmonella ve diğer patojenler dahil olmak üzere birçok gıda kaynaklı patojenin kaynağı olabilir. Çöp ve çürüyen organik madde için beslenme tercihleri nedeniyle, oryantal hamam böceği bu patojenleri bacaklarıyla ve vücutlarıyla kirlenmiş alanlardan temiz yüzeylere taşıyabilirler. Bunlara ek olarak popülasyonları fazla olduğunda salgıladıkları sıvılar ile koku yayarlar.
Kara Fatma Böceği oryantal,doğu veya şark ile aynı türdür. Koyu kahverengi ve siyah renklerinde görünmektedir. Büyüklükleri 2 – 4 cam arasında değişmektedir.
Erkeklerin vücutlarının yaklaşık % 75’ini kaplayan kanatları vardır. Dişilerin işlevsiz, gelişmemiş kanatları ve daha ağır gövdeleri vardır.
Diğer türlere kıyasla oldukça yavaştırlar. Uçamaz ve yavaş hareket ederler.
Kara Fatma böceği genellikle dış alanlarda yaşarlar. Dışarıda ise kütük, yaprak, çamur yığınlarının altı veya rögar ve kanalizasyonlarda yaşarlar. Bu alanlar, hayatta kalmaları için gerekli çürüyen organik madde ve nemi birlikte sunmaktadır. Kara fatma böcekleri, dış duvarlara zarar vererek ya da buralardaki boşlukları kullanarak evlere girebilirler. Bununla birlikte yapıya zarar vererek girmek için içeride ancak hazır bir su kaynağı olmalıdır aksi takdirde böyle bir eylemde bulunmazlar.
Şark-Kara fatma böcekleri bir binanın içine girmeyi ve burada yaşamayı başardıklarında, büyük olasılıkla giderlerin, sızdıran su borularının, buzdolabı, lavabo, çamaşır makinesi ve zeminlerin altında bulunurlar.
Yetişkinlerin ilaçlama ile ölmesi nispeten daha kolaydır fakat arkalarında kapsüller içinde korunan yavrular ve yumurtalar bırakırlar. Bu durumda ilaçlamanın profesyonel kişiler tarafından planlanması zorunluluğunu ortaya koymaktadır.
Kara fatma haşeresi donma noktası soğuk havalarda hayatta kaldıkları bilinmektedir. İlaçlama hizmetini profesyonel bir haşere kontrol teknisyeninin eline bırakmak en iyisidir.
Kara fatma böceği hem iç hem de dış mekânlarda sıcak, nemli ortamları sever. Dışarıda, hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları çürüyen organik madde ve nemle dolu alanlarda saklanmayı severler.
Bir eve girdiklerinde ve mevcut su kaynağı yoksa muhtemelen burada uzun süre durmazlar. Ancak evin karanlık ve nemli köşeleri genellikle dağınık olduğundan, ihtiyaç duydukları nemi ve saklanma alanlarını bulurlar.
Kara fatma haşeresi E. coli, salmonella türleri ve diğer hastalıklar gibi gıda kaynaklı patojenleri taşıma potansiyeline sahiptir. Büyük istilanın olduğu yerlerde birbirleriyle iletişim kurmak için kimyasal bir salgı üretirler ve bu salgı küf kokusuna benzer bir koku yayar.
Yetişkin Kara fatmaların böcek ilacı ile öldürülmesi kolaydır, ancak geride bırakılabilecek yumurta kutuları böcek öldürücülere karşı dirençlidir. Kendi başlarına yumurtadan çıkabilirler. Bu zararlılar donma sıcaklıklarında da hayatta kalabilir. Onları ortadan kaldırmak için profesyonel bir haşere kontrol servisine ihtiyacınız var.
Hayatta kalmak için Kara Fatma böceğinin yiyecek, su ve sığınacak bir yere ihtiyacı vardır. Bunlardan birine bile erişimlerini ortadan kaldırarak onları evinizden çıkarmaya yardımcı olabilirsiniz. Bu gibi engelleyici önlemlere sanitasyon önlemleri denmektedir. Bunlar;
Bu önlemler onları engellemeye ve ortamı terk etmeye mecbur bırakmaya yöneliktir.
Kara fatma böceğini öldürmek ve Yok etmek için En iyi yöntem profesyonel haşere ilaçlama hizmeti uygulamasıdır. Yoğunluğuna göre değişmekle birlikte tek seferde de %100 kurtulmak mümkün olabilirken birkaç profesyonel ilaçlama sonrasında da bu haşereden tamamen kurtulmak mümkündür.
Oryantal böceğinin yumurta kılıfları koyu kahverengi veya kırmızımsı renkte ve yaklaşık 8 ila 10 mm uzunluğunda görünebilir. Yaklaşık 16 yumurta tutabilen her yumurta sandığı, dişi tarafından üretildikten yaklaşık 30 saat sonra korunan alanlara bırakılır.
Büyük oryantal böceği popülasyonlarının bulunduğu bölgelerde, küf kokusu tespit edilebilir. Bu koku, nüfus içinde iletişim kurmak için kullanılan böceklerin salgıladığı kimyasalların bir sonucudur.
Doğu böcekleri özellikle kapı altları ve eşiklerindeki boşluklardan bina tesisat giderleri bağlantılarından yapıların içine girme fırsatı bulurlar.
Öncelikle açık alan türü olan oryantal hamam böceği doğal ortamda hayatta kalmak konusunda çok yeteneklidir. Kuru otların altında , peyzaj yataklarında, yaprak altlarında, taşların altında veya açık havada enkaz altında yaşamaktadırlar. Eğer ulaşabiliyorlarsa bu böcekler duvar boşlukları ,çatlaklarda ve gözeneklerin altındaki boşluklarda veya açıklıklarda gelişebilirler. Metropol yaşam alanlarında serin ve nemli yerleri tercih ederler. Böylece bodrum ve depo da bulunabilirler. Tuvaletler, küvetler, lavabolar, radyatörler ve borular etrafında gezinirler.
Doğal ortamları açık havada olmasına rağmen, yaz aylarında evleri istila ederler. İçeride alt katlarda kalmaya eğilimlidirler. Omnivor yani her şeyle beslenebilirler. Gıda kırıntıları ,çürüyen bitkiler ve hayvanlar ile beslenebilirler. Su kaynaklarının yakınında toplanma eğilimindedir.
Çöp, pislik veya çürümeye başlamış olan malzemeler ile beslenmeyi tercih ederler. Bu tür suya çok bağımlıdır. Araştırmalar gıdasız bir aya kadar yaşayabileceklerini göstermiş olsa da, bu böcekler iki haftadan fazla su olmadan hayatta kalamazlar.
Ne erkek ne de dişileri uçamazlar.
Doğu hamam böcekleri genelde deniz kenarı veya liman bölgesi şehirlerde daha yaygın görünürler.
Yetişkin bir erkek oryantal hamam böceği 110 ile 160 gün ,yetişkin dişi ise 35 ile 180 gün arasında yaşayabilir. Bu süre zarfında, tek bir dişi yaklaşık sekiz yumurta kapsülü ve her kapsülde yaklaşık 16 yumurta üretebilir. Yumurta kapsülü ürettikten yaklaşık 30 saat sonra, yumurtalarını güvenli bölgelere bırakacaklardır. Gelişme zamanı büyük ölçüde mevsime bağlıdır. Bahar ve yaz aylarında artış gösterir.
Sıcak aylarda, bir yumurtan bir yetişkine gelişmek için gereken süre, en az 200 gün kadar sürebilir. Ancak, havalar soğuduğunda veya kış aylarında yumurtadan yetişkine gelişimi 800 gün kadar sürebilir.
Havaların sıcak olduğu aylarda oryantal hamam böcekleri peyzaj alanlarının etrafında ,nemli olukların altında kanalizasyon bölgelerinde sıkça görülür. Genellikle geceleri aktiftirler ve karanlık ,nemli, rahatsız edilmeyecekleri odalarda ve alanlarda gün boyunca bulunabilirler.
Oryantal Hamam böceği gece böcekleridir. Karanlıkta yaşamayı ve beslenmeyi tercih ederler. Bu nedenle gündüzleri görülen bir böcek istila olasılığının işaretidir. Gizlenmek ve üremek için karanlık, nemli yerleri tercih etme eğilimindedir ve buzdolaplarının, evyelerin altlarında, sobaların arkasında, zemin drenajlarının altında, motorların ve büyük aletlerin içinde bulunabilir. Vücutlarını dar alanlara sığdırmak için düzleştirebildiklerinden, hamamböceği ayrıca kauçuk paspasların altına, duvar kağıdının arkasına ve duvar çatlaklarına gizlenmiş olarak bulunabilir.
Dışkıları yoğun istila sırasında görülebilir. Küçükleri kahve çekirdeğini veya karabiberi andıran dışkılar üretirken, Doğu-orryantal türü silindirik şeklinde dışkılar bırakırlar. Görünür dışkı miktarı, çoğu zaman istila seviyesinin veya süresinin iyi bir göstergesidir. Oryantal
Evinizde veya işyerinizde bu böcek türünün olduğunu düşünüyorsanız hemen bizimle iletişime geçerek hamam böceği ilaçlama hizmetimizden faydalanabilirsiniz. Evinizi veya ofisinizi koruyabilirsiniz.
Bazı türler hoş olmayan kokular yayar. Ciddi istila durumunda, güçlü bir yağ veya küflü koku mevcut olabilir. Ölü böcek gövdeleri evin her yerinde bulunabilir.
Oothecae olarak bilinen oval biçimli yumurta kutuları bazen mobilyaların arkasında ve kitaplar arasındaki boşluklar gibi diğer gizli yerlerde görülür.
Evinizde yoğun istilası tespit ettiğinizi düşünüyorsanız, inceleme ve imha seçeneklerini tartışmak için en iyi ve profesyonel ilaçlama şirketi olan ilaclama.com.tr haşere kontrol uzmanınızla görüşün.
En çok aranan istanbul böcek ilaçlama hizmetleri için ana sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Oryantal hamamböceği yumurta kutuları (oothecae), koyu ve kırmızımsı kahverengi renktedir. Yaklaşık 8 ila 10 mm uzunluğunda, biraz şişirilmiş görünmektedir. Her dişi, her biri yaklaşık 16 yumurta içeren bir ila 15 arasında yumurta kasası üretebilir. Dişiler, gıda maddelerini ve su kaynaklarının yakınındaki korunaklı yerlerde yumurta kasası depolar.
Oryantal hamam böceği larvaları, türlerinin yetişkinlerine oldukça benzer görünür. Dişi larvalar erkek larvalardan daha büyük ve ağırdır. Larva evresi yaklaşık bir yıl sürer. Bu süre zarfında birkaç kez değişim geçirir.
Larvalarda yetişkinlerinkine benzer alışkanlıklar sergilerler. İster içeride ister dışarıda olsun, çürüyen organik maddelerin yakınında bulunurlar. Bahçelerde, yaprakların ve çiçek saksılarının altına iyi saklanırlar. Kanalizasyon, drenaj ve bodrum gibi yüksek nemli alanlarda da gelişebilirler. Bu türün hem larvaları hem de yetişkinleri miskindir ve iç mekanda yer altı seviyesini tercih etme eğilimindedir.
Oryantal hamam böceği mevsimsel bir gelişim döngüsü gözlemler. Yılın yağışlı döneminde daha hızlı gelişiyor gibi görünürler. Yetişkin nüfusun zirvesi ilkbahar sonlarında veya yaz başında olup, yazın sonlarında ve sonbaharın başlarında önemli ölçüde yavaşlar. Eğer larvalar sonbaharda henüz olgunlaşmamışlarsa, genellikle ilkbahara kadar yetişkin olamazlar.
En çok aranan böcek ilaçlama ilaçlama firması hizmetleri için ana sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Haşere Sorununuz Mu Var?