Genel olarak yetişkin sineğin üç vücut parçası vardır: baş, göğüs ve karın. Renk ve vücut büyüklüğü türlere bağlı olarak değişir. Çoğu sinek türü küçük boyutludur. Genel olarak 10 milimetreden daha büyük değildir. Baş kısmında 2 adet göz, beslenmek üzere farklılaşmış bir ağız bulunmaktadır. bir çift bileşik gözü, bir çift anteni ve çeşitli şekilde değiştirilmiş ağız parçaları vardır. Sinekler 2 adet kanat ve 6 adet bacağa sahiptir.. Larva adı verilen formları küçük, krem beyazımsı, bacaksız ve genellikle solucan şeklindedir.
Sinekler sadece rahatsız edici değildir. Aynı zamanda hastalıkların bulaşmasından ve gıdaların kirlenmesinden de sorumludurlar. Örneğin sinekler sıtma, salmonella ve tüberküloz dahil olmak üzere 100’den fazla hastalık yapan patojeni transfer edebilir. Sineklerin Gıda kirlenmesine sebep olması, sinek ilaçlama ve haşere kontrolünün bu kadar önemli olmasının temel nedenlerinden biridir.
Evinizde sinek istilası varsa derhal ilaclama.com.tr haşere uzmanına başvurun. Evinizi inceleyebilecek, türleri doğrulayabilecek ve sinekleri tedavi etmek ve onlardan kurtulmak için bir haşere kontrol yöntemi önerebilecekler.
Sinek İstila Belirtileri
Sinekler, yumurta aşamasında gelişmeye başlarlar. Sonrasında kurtçuklar olarak da bilinen küçük, beyazımsı, bacaksız larvalara dönüşürler. Bu larvalar daha sonra yetişkin sinekler olarak ortaya çıktıkları sert kabuklar (puparium) içine alınmış pupa haline gelirler.
Bir sinek yumurtasının yetişkin bir sineğe dönüşmesi için geçen süre, ortamın sıcaklığına bağlıdır. Ne kadar soğuk olursa, yaşam döngüsü o kadar uzun sürer.
Tamamen büyüdükten sonra, bir sineğin ömrü 1 haftadan 2 aya kadar olabilmektedir. Bazı durumlarda bu sürenin 1 yıl kadar bir süre olduğuda gözlenmiştir. Çiftleşen bir sinek 1-2 ay gibi kısa üre içerisinde uygun koşullar altında 1 milyon veya daha fazla yavru üretebilir.
Sinek istilasını önlemek için tüm kanalizasyonları ve lavabo alanlarını temizleyin.
Kırık pencereleri ve sineklikleri değiştirin.
Olgun meyve ve sebzelerin dış alandaki varlığını azaltın. Meyve ve sebzeleri buzdolabına yerleştirin.
Sineklerin ortama konmasını önlemek için pervane yada vantılatör ile bir hava akımı oluşturun.
Tüm çöp ve atık kutularının kapaklarını kapatın
Başlıklar
Sinekler genel olarak kısa ömürlü haşerelerdir, ancak hızla çoğalabilirler ve insanları ısırmak suretiyle yayılan salmonella ve hatta sıtma gibi dünya çapında ciddi hastalıkları yaydıkları bilinmektedir.
Ülkemizde en yaygın ve rahatsız edici başlıca sinek türleri karasinekler, sivrisinekler, meyve sinekleri, lağım sinekleri ve yakarca (tatarcık sineği) dır. Bu rahatsız edici uçan haşereleri uzak tutmak için aşağıdaki önleme adımlarını izleyebilirsiniz:
Sivrisinekler, Sineklere olan Diptera düzenine ait böceklerdir. Tüm Sinekler gibi, iki kanatları vardır, ancak diğer sineklerin aksine, sivrisinek kanatlarının pulları vardır. Dişi sivrisineklerin ağız kısımları uzun delici emici bir hortum oluşturur. Bir sivrisineğin başlıca gıdası nektar veya benzeri bir şeker kaynağıdır.
Dünyada 3.000’den fazla farklı sivrisinek türü vardır. Bilimsel araştırmacılar sürekli olarak yeni sivrisinek türlerini araştırmaktadırlar. Ayrıca daha önce tanımlanmış örnekleri yeni bilgiler veya tanımlayıcı özellikler için gözden geçiriyorlar.
Bazı sivrisinek türleri insan ve hayvanları kanı ile beslenmektedir. Yumurta üretimi için kandan karşıladıkları proteine ihtiyacı olan bu türler aynı zamanda insanlara hastalık bulaştırma anlamında da ciddi risk oluşturmaktadır.
Sivrisinekler hakkında daha detaylı bir bilgi için mutlaka tıklayınız; Sivrisinek
Meyve sineği evlerde, restoranlarda, süpermarketlerde veya yiyeceklerin çürümesine ve mayalanmasına izin verilen her yerde yaygındır. Yetişkin meyve sinekleri 0.3 cm büyüklüğündedir ve genellikle kırmızı gözlere sahiptir.
Vücudun ön kısmı bronz, arka kısmı siyahtır. Meyve sinekleri yumurtalarını fermente gıdaların veya diğer nemli organik maddelerin yüzeyine yakın bırakır. Yumurtadan çıkan küçük larvalar açıkta bırakılan yada çürüyen gıdalarla kolayca beslenebilirler.
Meyve sineklerinin üreme potansiyeli çok büyüktür ve fırsat verildiğinde yaklaşık 500 yumurta bırakacaklar. Yumurtadan yetişkine kadar tüm yaşam döngüsü yaklaşık bir hafta içinde tamamlanabilir.
Meyve sineği özellikle mutfakta olgunlaşmış veya çürümeye yakın meyve ve sebzelere çekilir. Ama aynı zamanda kanalizasyonlarda, çöp alanlarında, boş şişelerde ve kutularda, çöp konteynırlarında, paspaslarda ve temizlik paçavralarında da ürerler.
Evlerde yaşanan meyve sineği istilaları, daha önceden istila edilmiş ve eve getirilen aşırı olgunlaşmış meyve veya sebzelerden kaynaklanabilir.
Yetişkin meyve sinekleri geniş aralıklı sinekliklerden rahatlıkla geçebilir. Sinekliklerinizi kontrol edin veya hasarları onarmalısınız.
Meyve sinekleri öncelikle rahatsız edici zararlılardır. Bununla birlikte, gıdalarımıza bakteri ve diğer hastalık üreten organizmaları bulaştırma riski sebebiyle de zararlı haşerelerdir.
Meyve Sineği Hakkında daha detaylı bilgi için mutlaka tıklayınız : Meyve Sineği
Lağım sineği, gider sineği veya kanalizasyon sineği isimleriyle de bilinmektedir. Lağım sineği 2-5 mm arasında boyutlara sahiptir. En ayırt edici özellikleri üçgen veya kalp şeklinde kanatlara sahip olmalarıdır. Lağım sineği genel olarak soluk griden siyaha kadar değişen renklere sahiptir. Bu sinekler ortamda sürekli uçmaktan ziyade genellikle tuvalet ve banyo duvarlarında rahatsız edilene kadar durmayı tercih ederler.
Lağım sineklerinin ömrü 8 ila 24 gün arasındadır. Sadece 48 saat içinde 300’e kadar yumurta bırakabilir ve yumurtadan çıkabilirler. Bu nedenle borularınızda veya giderlerinizde üreme ve yayılma fırsatı bulmadan önce sorunun önüne geçmek önemlidir.
Lağım sineği hakkında daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız: Lağım Sineği
Yakarca sineği küçük sineklerdir. Uzunlukları 1-4 mm arasındadır. Baş, göğüs, karın ve diğer uzantılar “kabarık” bir görünüm veren tüylerle kaplıdır. Kanatlar vücudun üzerinde yükselir. Bacaklar uzun ve incedir.
Yakarca sineği genellikle duvarlarda ve diğer alanlarda bulunarak beklerler. Özellikle beslenme esnasında hareket halindedirler.
Yakarca sineği hakkında daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız: Yakarca
At sineği ismini atlara ve diğer memeli canlı grubuna musallat olmasından almaktadır. At sineği haşeresi memeli canlı grubuna dahil canlıların çok fazla bulunduğu sulak alanlara yakın yerlerde çok fazla bulunurlar. Bununla birlikte diğer üreme alanları hem şehir hem de kırsal alanlarda çok fazla görülebilir.
At sinekleri Gri veya siyahımsı renkte bir gövdeye, 6 adet bacağa ve 2 adet kanada sahiptir. Gözler genellikle büyük ve yatay çizgili yeşil veya mor renktedir.
1 ila 3 cm arasında uzunluklara sahiptirler. Kanatları genellikle şeffaf renklidir fakat siyah kanatlara sahip olan türleri de bulunmaktadır. Ayrıca hepsinin kısa antenleri var.
At sineği hakkında tüm merak ettiklerinize buradan ulaşabilirsiniz: At Sineği
Sinek ilaçlama hizmetleri Bilgi, tecrübe ve doğru donanım kullanımıyla başarıya ulaşabilir. ilaclama.com.tr olarak kapalı ve açık alanlarda sineklerle nasıl mücadele edeceğimiz çok iyi biliyoruz. Sinekler genellikle dış alanlarda çoğalırlar. Evimizin bahçesinde veya dışında sineklerin üreyebileceği alanların mutlaka ilaçlanması gerekmektedir. Bazı sinek türleri ise ev ve işyerlerimizin banyo ve tuvaletlerinde bulunabilir. Böyle durumlarda ise ilaclma.com.tr sinek ilaçlama ekibi ona göre çözümler üretmekte ve başarılı olmaktadır.
Sineklerden kurtulmak ve sinek ilaçlama hizmetleri hakkında daha detaylı bilgi almak için mutlaka tıklayınız: Sinek ilaçlama
Haşere Sorununuz Mu Var?