Sivrisinekler, dünyanın birçok yerinde yaşayan ve yaygın uçan böceklerdir. Dünya çapında 3.500’den fazla sivrisinek türü bulunabilir.
Bütün sivrisinekler insanları veya hayvanları ısırmaz. Sivrisinekler insanları ısırdığında, ısırmaya en sık görülen reaksiyonlar kaşıntı ve şişliktir.
Bazı sivrisinekler vektör olarak değerlendirilir. Bir vektör haşere, patojenleri (mikropları) insanlara ve hayvanlara yayan hayvan, böcek veya kene türü canılara verilen isimdir. Sivrisineklerin yaydığı mikroplar (virüsler ve parazitler) sizi hasta edebilir.
Bazı sivrisinekler ısırır, ancak mikrop yaymazlar. Bu tür sivrisinekler sadece rahatsız edici haşereler olarak tanınırlar.
Sivrisinekler ile ilgili temel bilgiler şunlardır;
Sivrisinek Baş Kısmı
Sivrisineğin yemek, görmek, koklamak gibi fonksiyonlarına yardımcı olan pek çok organ bulunur.
Antenler: Bir kişinin nefesinden ve havanın hareketinden karbondioksiti algılayan uzun tüy benzeri organlardır.
Göz: Sivrisineklerin hareketi algılayan iki büyük bileşik gözü vardır.
Dokunaç: Antenler arasında koku algılayan organlar.
Hortum: Dişi sivrisineklerde, bu ağız kısmı bir kişinin veya hayvanın derisini deler ve kanı emer. Erkeğin hortumu cildi delecek kadar güçlü değildir ve erkekler kanla beslenmez. Hem dişi hem de erkek sivrisinekler, çiçek nektarı ve meyve suları ile beslenmek için hortumu kullanır.
Göğüs Kısmı
Göğüs kafaya bağlıdır. Kanatlar ve bacaklar göğüse bağlanır.
Yular: Uçarken direksiyon için kullanılan kanat benzeri küçük bir organdır.
Kanat: Sivrisineklerin uçmak için kullanılan iki kanadı vardır.
Bacak: Sivrisineklerin diğer böcekler gibi altı bacağı vardır.
Femur: Bacağın üst kısmı.
Tibia: Bacağın orta kısmı.
Tarsus: Sivrisineklerin ayakta durmasına ve su üzerinde yürümesine yardımcı olan bacağın ucu.
Karın Kısmı
Karın toraksa bağlanır ve mide, üreme sistemi ve solunum sisteminin bir parçası olarak görev yapar.
Cinsel organlar: Yumurtaların dişiden salındığı yer.
Başlıklar
Sivrisinekler dünyanın birçok yerinde yaşar. Ormanlar, bataklıklar, ya da uzun otların içlerinde yaşamayı tercih ederler. Tüm sivrisinekler suyu sever, çünkü sivrisinek larvaları ve pupaları durgun sularda yaşayabilirler.
Farklı su türleri farklı sivrisinek türlerini çeker.
Kalıcı su sivrisinekleri: Bu sivrisinekler yumurtalarını kalıcı ve yarı kalıcı su kütlelerine bırakma eğilimindedir. Yani akan veya durgun ama kurumayan dere veya gölleri tercih edebilirler.
Bazı sivrisinekler temiz suyu tercih ederken, diğerleri besin bakımından zengin suları sever.
Bazı sivrisinekler göllerin ve göletlerin kenarlarına veya bataklıklardaki bitkiler arasında veya su tutan alanlara yumurta bırakırlar.
Sel suyu sivrisinekleri: Bu sivrisinekler yumurtalarını nemli toprakta veya su hattının üstündeki su tutan alanlara bırakırlar. Yumurtalar kurur, sonra yağmur toprağa veya su tutan alanlara dolduğunda yumurtadan çıkarlar. Taşkın suyu habitatları şunlardan oluşur:
Bazı insanların neden sivrisinekler tarafından daha fazla ısırıldığını yada bazı alanlarda daha çok görüldüğünü merak etmişsinizdir.
Aşağıda sıraladığımız faktörler onları sivrisnekler neye gelir? Sorusuna cevap olarak hazırlanmıştır. İşte Sivrisinekleri çeken unsurlar ;
Sivrisinekler üremek için suya ihtiyaç duyarlar ve doğal olarak daha yüksek nem seviyelerine sahip alanlara ilgi duyarlar ve gelirler. Bu yüzden mekanlar için nem ve su, insan vücudu için ise ter en iyi sivrisinek çekicilerinden biridir.
Araştırmalar sivrisineklerin en çok koyu ve karanlık alanlara ve renklere çekildiğini gösteriyor. Karanlık ve kuytu alanlar ile koyu renk giymiş insanlar sivrisineklerin en çok geldiği alanlardır.
Sivrisinekler vücudunuz tarafından salınan potasyum, tuz ve laktik aside çok fazla ilgi duyarlar. Bu nedenle muz, avokado ve kuru meyve gibi tuzlu ve potasyum bakımından zengin yiyeceklerden kaçınmak size yardımcı olur.
Kokuların sivrisinekleri çektiği bilinmektedir. Çiçek kokuları özellikle caziptir.
Bazı uzmanlar alkol almanın cildinizin sivrisinekleri çeken bir kimyasal yaymasına neden olduğuna inanıyor. Alkol ayrıca vücut ısısını arttırdığından sivrisinekler için başka bir cazibe unsuru oluşturmaktadır.
2004 Yılında yapılan bir araştırmaya göre, O tipi kanı olan kişilerin sivrisinekleri diğer kan gruplarına göre çekme olasılıkları yüzde 83 daha fazladır.
2000 Yılında yapılan bir araştırma, hamile kadınların hamile olmayan kadınlardan iki kat daha fazla sivrisinek çektiğini tespit etmiştir. Bunun nedeni, hamile bir kadının diğer insanlardan daha fazla karbondioksit üretmesi, daha yüksek vücut sıcaklıklarına sahip olması ve vücudunda ortalama insandan daha fazla kan dolaşımına sahip olmasıdır.
Vücut ısınız ne kadar yüksek olursa, sivrisinekler sizi o kadar hızlı bulur. Birkaç metre yakınınızda sıcağı hissedebilirler. Aynı zamanda sıcak koşullarda yuva yapmayı sevdiklerinden sıcak alanları severler.
Sivrisinekler de dahil olmak üzere birçok uçan haşere, yiyecek ararken yönlerini ışığa göre tayin ederler ve bu da ışığa gelmelerine sebep olur. Sonuç olarak, bu böcekler sundurma ışıklarını ve evlerin etrafındaki aydınlık alanlara yönelebilirler. Isırıklar genellikle birçok sivrisinek türünün aktif olduğu akşam ve gece meydana gelir.
İnsanlar genellikle sivrisineklerin mavi ışığa mı yoksa diğer renklere mi geldiğini sorarlar. Sivrisinekler sıcak tonlarındaki renklerden ziyade mavi ışığa daha fazla gelme eğilimindedirler.
Erkek sivrisinekler ortalama olarak sadece 6 veya 7 gün yaşarlar. Bitki nektarı ile beslenirler ve kanla beslenmezler. Yeterli besin kaynağı olan dişi sivrisinekler ise 5 aya kadar veya daha uzun yaşayabilir. Ortalama dişi sivrisneğin ömrü yaklaşık 6 haftadır.
Karşılaştığımız tüm sivrisinekleri ısıran ve sesiyle rahatsız eden haşereler olarak biliriz, fakat onlar farklı türlere ait olabilir. Her tür farklı risk veya beslenme şekliyle karşımıza çıkar. Türler hakkında kısaca bilgi sahibi olmak bizi onlara karşı uyarabilir.
İşte 8 birbirinden farklı sivrisinek türü şunlardır;
Tropikal bölgelerde bulunan bu sivrisineklerin, hastalıkların yayılması söz konusu olduğunda en kötü şöhretli oldukları bilinmektedir. Aedes sivrisinek ısırığı Sarı Humma, Dang Humması, Batı Nil ve Chikungunya’ya neden olabilir ve Zika’yı son zamanlarda bulaştırarak ouda risk olarak eklemiştir. Genellikle taşkın su havuzlarında, sulak alanlarda ve doğal veya yapay kapların içinde bulunurlar. Bu sivrisinek türleri dışarıda bolca bulunabilse de, günün herhangi bir saatinde evlere kolayca girebilirler.
Halk arasında bataklık sivrisinekleri olarak bilinirler ve bu cins yaklaşık 460 farklı sivrisinek türünden oluşur. Bunlar sıtma hastalığını en çok bulaştıran haşerelerdir.Bu cinsin yetişkin sivrisinekleri her zaman insanlarla beslenmeye hazırdır. Anopheles sivrisineği dünya çapında milyonlarca insanın ölümünden sorumludur. Ayrıca, sıtma dünyadaki en fazla ölüm sayısının iki numaralı nedeni olmuştur.
Culex Pipiens sivrisinekleri gün batımından sonra en aktif olanıdır, ancak aynı zamanda gündüzleri de ısırabilirler. Bu cinsin türleri, tatlı su kaynaklarında havuzlar, göletler ve hatta kanalizasyon arıtma tesislerinde üreme bulunabilir. Batı Nil Virüsü ve St. Louis Ensefalitinin yayılmasından sorumludurlar.
Soğuk iklime adapte olan bu sivrisinekler insanlarla beslenmezler ve bu nedenle Doğu At Ensefaliti virüsünü bulaştıramazlar. Memeliler ve kuşlar üzerinde aktif olarak beslenir. Düşmüş ağaçların ve ormanlık bataklıkların köklerinin içinde bulunabilirler.
Köpüklü kanatları ve bacakları olan siyah veya kahverengi renkte bulunan bu sivrisinekler çoğunlukla diğerlerinden daha büyüktür. Akşamları aktiftirler.
İnsanlar da dahil olmak üzere büyük memelilerle beslendiği yaygın olarak bilinen bu cinsin sivrisineklerinin yoğun agresif olduğu düşünülmektedir. Bu cinsin kan ile beslenebilmek amacıyla uzun mesafeler kat ettiği bilinmektedir. Yol kenarındaki hendeklerde, ormanlık havuzlarda ve meralarda üreme alanları var.
Ağaç delikleri ve yapay kaplar içinde üreme alanları vardır. Bu cinsin sivrisinekleri insanlar için herhangi bir risk oluşturmaz ve bitki nektarı ile beslenirler. İlginçtir ki, bu sivrisineklerin larvaları, bölgelerindeki diğer sivrisineklerin larvalarını avlarlar.
Bu cinsin sivrisinekleri sürahi bitkileri ve bromeliadlarla yakından ilişkilidir. Herhangi bir virüsün taşıyıcısı değildirler ve bu nedenle kendi bölgelerine seyahat etmedikçe insanlar için herhangi bir risk taşımazlar.
Bir Aedes sivrisineğinin yumurtadan yetişkin bir sivrisineğe dönüşmesi yaklaşık 7-10 gün sürer. Aedes sivrinekleri insanları en çok rahatsız eden ve ısıran sivrisinek türlerinden biridir
Yumurtalar
Aedes sivrisineği Yumurtaları siyah toprak parçalarına benzemektedir.
Yetişkin dişi aedes sivrisinekleri yumurtalarını su seviyesinin hemen üstüne olacak şekilde suyun bulunduğu kabın duvarına yapıştırırlar.
Yumurtalar kabın duvarlarına tutkal gibi yapışır. 8 aya kadar kurumaya dayanabilirler. Sivrisinek yumurtaları, kışın bile hayatta kalabilir.
Sivrisinekler yumurta bırakmak için sadece az miktarda suya ihtiyaç duyarlar. Kaseler, bardaklar, çeşmeler, lastikler, variller, vazolar ve su depolayan diğer kaplar harika bir yumurta bırakma ortamı sunabilir.
Larvalar
Larvalar suda yaşar. Sivrisinek larvaları yumurtadan çıkarlar. Bu durum su seviyesinin yağmur veya diğer sebeplerle yükselmesi sebebiyle yumurtaların su içinde kalması sonucu oluşur.
Larvalar suda görülebilir. Çok aktiftirler ve genellikle kıpır kıpır tabiriyle nitelenebilecek şekilde hareketlidirler. Krizalitler
Pupalar
Aedes pupaları suda yaşar. Pupalar yetişkin bir sivrisinek olduğunda pupa kabuğunu bırakır uçarak uzaklaşır.
Yetişkin Aedes Sivrisineği
Yetişkin dişi Aedes sivrisinekleri insanları ve hayvanları ısırır. Sivrisineklerin yumurta üretmek için kana ihtiyacı vardır.
Beslendikten sonra dişi sivrisinekler yumurta bırakmak için su kaynakları ararlar.
Aedes aegypti ve Aedes albopictus uzun mesafelere uçmaz. Ömrü boyunca, bu sivrisinekler sadece yakın çevre içinde uçarlar.
Aedes aegypti sivrisinekleri yakınlarda yaşamayı ve insanları ısırmayı tercih eder.
Aedes albopictus sivrisinekleri insanları ve hayvanları ısırır, Çünkü özellikle evlerin yakınında veya komşu ormanlık alanlar gibi dış alanlarda yaşayabilirler.
Ae. aegypti sivrisinekleri iç ve dış alanlarda yaşarken Ae. albopictus açık havada yaşamaktadır.
Bir yumurtanın yetişkin bir Anofel sivrisineğe dönüşmesi genellikle 10-14 gün sürer.
Bir Anofel türü sivrisineğin yaşam döngüsü yumurta fazı, larva fazı ve pupa fazı ve yetişkin fazından oluşur. Bir yumurtanın yetişkin bir sivrisineğe dönüşmesi genellikle 10 ila 14 gün sürer.
Yumurtalar
Anofel yumurtalarının her iki tarafında da şamandıralar vardır.
Yetişkin dişi sivrisinekler yumurtalarını birer birer doğrudan suya bırakırlar. Yumurtalar suyun yüzeyinde yüzer.
Yetişkin dişi anofel sivrisinekleri bir seferde 50-200 yumurta bırakır.
Yumurtaların kurumaya karşı dayanıklılığı çok azdır.
Anofel Larvaları
Anofel Larvaları suda yaşar. Anofel Sivrisinek larvaları yumurtadan çıkarlar.
Anofel larvaları, karnında bulunan özel organları (spiracles adı verilen) kullanarak nefes alırlar.
Larvalar pupa olmadan önce bu aşamada dört kez derilerini dökerler (molt).
Anofel Pupaları
Pupalar suda yaşar. Pupaların dış ağız kısımları yoktur, bu nedenle bu aşamada yemek yemezler.
Pupa aşamasından sonra artık yetişkin bir sivrisinek olarak uçarak hayatına devam eder.
Yetişkin Anofel Sivrisineği
Yetişkin dişi Anofel sivrisineği insanları ve hayvanları ısırır. Dişi sivrisineklerin yumurta üretmek için kana ihtiyacı vardır.
Yetişkin dişi Anofel sivrisinekleri, hem insanlarla hem de hayvanlarla beslenmeyi tercih eder.
Bazı Anofel erkek sivrisinekleri ve dişiler genellikle alacakaranlıkta büyük sürüler halinde uçarlar.
Kanla beslendikten sonra dişi sivrisinekler birkaç gün dinlenirken emdikleri kanı sindirirler. Bu esnada yumurtalar gelişir. Yumurtalar geliştikten sonra dişi onları su kaynaklarına bırakır.
Anofel sivrisinekleri genellikle larva habitatlarından 2 km daha fazla uçmazlar. Yanı yuvalama alanlarına genelde yakın olurlar.
Anofel sivrisinekleri gündüzleri dinlenmek için karanlık, korunaklı alanlara çekilir.
Bir culex sivrisineğinin yumurtadan yetişkin bir sivrisineğe dönüşmesi yaklaşık 7-10 gün sürer.
Yumurtalar
Culex Yumurtaları bir sal görevi oluşturması için birbirine yapıştırılır.
Yetişkin dişi sivrisinekler, taze veya durgun suyun yüzeyine yumurta bırakırlar. Su kaynakları arasında variller, hayvan olukları, süs havuzları, bakımsız yüzme havuzları, su birikintileri, akarsular, hendekler ve bataklık alanlar sayılabilir.
Dişi bir Culex sivrisineği birer birer yumurta bırakır. Yumurtalar birbirine yapışarak 100 ila 300 yumurtadan oluşan bir sal oluşturur. Sal su üzerinde yüzer.
Culex Larvası
Culex Larvaları yumurtalarından çıkar ve suda yaşarlar.
Larvalar suda görülebilir. Çok hareketlidirler. Suda bulunan çeşitli şeylerle beslenirler.
Larvalar bu aşamada birkaç kez derilerini (molt) dökerler.
Pupalar
Pupalar suda yaşar. Pupaların dış ağız kısımları yoktur ve bu aşamada beslenmezler.
Yetişkin bir sivrisinek bir pupadan çıkar ve uçar.
Yetişkin Culex Aşaması
Yetişkin dişi sivrisinekler insanları ve hayvanları ısırır. Sivrisineklerin yumurta üretmek için kana ihtiyacı vardır.
Kanla beslendikten sonra dişi sivrisinekler yumurta bırakmak için su kaynakları ararlar. Beslenme ile yumurta bırakacak bir yer aramak arasında birkaç gün geçer.
Culex sivrisinekleri uzun mesafelerde uçmazlar, ancak 3 km ‘ye kadar uçtukları bilinmektedir.
Bazı Culex sivrisinekleri kuşları ısırmayı tercih eder. Hayvanlar yakınlarda olmadığında insanları ısırırlar.
Culex sivrisineği hayvanları ve insanları ısırdığı için açık havada veya evlerin yakınında yaşarlar.
“Sivrisinek şahini” veya vinç sineği olarak da adlandırılan Tipula paludosa, Avrupa’ya özgü uçan bir böcektir.
Yetişkin bir vinç sineği, ince gövdesi, şeffaf kanatları ve kazık benzeri bacakları ile büyük boy bir sivrisineğe benzemektedir. Hepimiz bu canlıları büyük sivrisnek olarak bilsekte aslında ortak noktaları sadece bu benzerlikle sınırlıdır ve bu canlılar sivrisinek değildir. Şimdi halk arasında büyük sivrisinek olarak bilinen bu haşereyi sizler için açıklayacağız.
Büyük sivrisinek olarak bilinen vinç sineklerinin kanat açıklığı 6,5 cm’ye kadar çıkabilir. Sivrisineklerin aksine, vinç sinekleri insanları veya hayvanları ısırmaz. Aslında, vinç sinekleri çiçek ve bitki nektarı içerler.
Ağustos ve Eylül aylarında, yetişkinler çiftleşmek ve üremek için yeraltı saklanma yerlerinden çıkarlar. Yumurtalarını bir çim yapraklarının üst kısımlarına yakın yerlerine bırakırlar. Bir dişi 300’e kadar yumurta bırakabilir. İki hafta sonra larvalar yumurtadan çıkar ve çimlerle beslenmeye başlar.
Larvalar gün boyunca çimler ve çimlerinin kökleri ile beslenir. Nemli sıcak gecelerde, sapları ve çim yapraklarını yemek için yüzeye çıkarlar.
Bilimsel adı Aedes albopictus olan sivrisinek türüdür. Orman sivrisinekleri olarak da bilinen Asya kaplan sivrisinekleri, “kaplan” adını başlarının ortasındaki ve arkasındaki tek beyaz şeritten alan egzotik bir türdür.
Kökeni Güneydoğu Asya ya dayanan bu sivrisinek türü bulaştırdığı hastalıklar açısından oldukça tehlikelidir. Doğu At Ensefaliti (EEE), Zika virüsü, Batı Nil virüsü, Chikungunya ve dang humması gibi zararlı hastalıkları bulaştırabilir.
Asya kaplan sivrisinekleri, yalnızca alacakaranlıkta ve şafakta beslenen diğer birçok sivrisinek türünün aksine, genellikle gündüz saatlerinde beslendikleri için benzersizdir. Sıcak bölgelerde, Asya kaplan sivrisinekleri yıl boyunca aktiftir. Bununla birlikte, ılıman iklimlerde kışladıkları bilinmektedir.
Diğer sivrisinek türleri gibi, sadece dişiler yumurta üretmek için kan yemeğine ihtiyaç duyarlar. Dişiler yumurtalarını lastikler, saksılar, kuş banyoları ve tıkanmış drenajlar gibi en az 1 cm durgun su tutabilen nesnelerin içine bırakırlar. Bu, bir şişe kapağı kadar küçük bir şeyin larvaların (böceklerin olgunlaşmamış formu) gelişmesi için yeterli su tutabileceği anlamına gelir. Üreme alanlarının yetişkin sivrisineğin bulunabileceği yere yakın olması muhtemeldir.
Asya kaplan sivrisinekleri siyah üstünde gümüşi beyaz işaretlere sahiptir. Bu türü tanımlamanın en iyi yolu, kafasından sırtının ortasına kadar orta kısımda yer alan tek gümüş-beyaz şeridin yanı sıra çizgili siyah beyaz bacaklarıdır.
Sivrisinek aktivitesinin belirtileri arasında dişilerin uğultulu sesi, ısırıklarının ciltte bulunması, insanların hafif tahrişten yoğun iltihaplanma ve şişmeye kadar çeşitli reaksiyonları vardır. Bir asya kaplan sivrisinek sorununun bir başka belirgin işareti, durgun suda olgunlaşmamış sivrisineklerin varlığı olacaktır.
Asya kaplan sivrisinekleriyle teması önlemenin en etkili yolu, bebek havuzları, saksılar ve kuş banyoları gibi evin etrafındaki durgun su alanlarını ortadan kaldırmaktır. Ev sahipleri ayrıca tüm pencereleri ve kapılara sineklik taktırmalı ve olukların serbestçe akmasını sağlamalıdır. Dışarıda vakit geçirenler uzun pantolon ve kollu giymeyi düşünmeli ve sinek kovucu ürünleri kullanmayı değerlendirmelidir.
Dişi Asya kaplan sivrisinekleri genellikle gündüzleri ısırır. Asya kaplanı sivrisinek ısırıkları mutlaka acı verici değildir, ancak ciltte kaşıntılı, kırmızı bir yumru bırakabilirler. Erkek Asya kaplan sivrisinekleri ısırmaz ve öncelikle bitki nektarı ile beslenirler.
Asya kaplan sivrisinekleri, Doğu At Ensefaliti (EEE), Batı Nil virüsü ve dang humması gibi birçok hastalığı bulaştırabilir. Bu haşere aynı zamanda dang hummasına benzer bir virüs olan Chikungunya’ yı en fazla bullaştıran ve taşıyan haşeredir.. Hastalık 1950 li yıllarda ilk olarak güneydoğu Afrika’da ortaya çıktı.
Asya kaplan sivrisinekleri Zika virüsünü de bulaştırabilir. Zika virüsü ilk olarak 194o larda Afrika’da Zika ormanındaki rhesus maymunlarının bir enfeksiyonu olarak tanımlandı.
Tüm sivrisinekler üremek için durgun suya ihtiyaç duyarken, farklı habitatlarda farklı sivrisinek türleri bulunur. Bazı sivrisinekler geçici su habitatlarında üreyen ”taşkın suyu” türleri olarak kabul edilirken, diğerleri “kalıcı su” sivrisinekleri olarak kabul edilir ve uzun süre kalan su kaynaklarında ürerler.
Tercih ettikleri üreme habitatları ne olursa olsun, tüm sivrisinekler aynı dört aşamalı yaşam döngüsüne tabi tutulur: yumurta, larva, pupa ve yetişkin. Larva ve pupa aşamaları her zaman suda yaşar.
Belirli türlere bağlı olarak, dişi sivrisinek yumurtalarını tek tek veya sal adı verilen birbirlerine bağlı gruplar halinde bırakır. Yumurtalarını doğrudan durgun su yüzeyine, su kenarları boyunca ağaç deliklerine ya da yağmur, sulama ya da su baskınına maruz kalan diğer alanlara yerleştirirler.
Bazı türlerde, larvalar bırakıldıktan sonraki birkaç gün içinde yumurtadan çıkabilir. Bu süre sıcaklığa bağlıdır. Ancak yumurta sudan çıkarılırsa ve aralıklı su baskınına maruz kalırsa, embriyo ideal doğal kuluçka koşulları sağlanana kadar birkaç yıl uykuda kalabilir. Sivrisinekler genellikle yumurta evresinde kışlarlar, ancak bazı türler larva veya yetişkin olarak da kış uykusuna yatabilir.
Sivrisinek larvaları yumurtadan çıktıktan sonra larva aşaması başlar. Çoğu sivrisinek türünün larvaları, nefes almak üzere havaya ihtiyaç duydukları için su yüzeyinden asılır. Sifon adı verilen bir hava tüpü, larvanın arkasından su yüzeyine uzanır ve bir şnorkel görevi görür.
Larva filtresi, su yüzeyine yakın sudaki mikroorganizmalarla beslenir. Bir savunma mekanizması olarak, alarma geçtiğinde, larvalar karakteristik bir ”S” hareketinde yüzerek suya daha derine dalabilirler.
Beslenirken, larvalar dış kaplamalarını aşar ve eskilerini dökerek yeni bir dış iskelet oluştururlar. Larva evresinin dört aşamadan oluşur. Larva evresinin uzunluğu, türlere, su sıcaklığına ve yiyecek mevcudiyetine bağlı olarak 4 ila 14 gün arasında değişir.
ilaclama.com.tr olarak 25 yıldır uçan haşere grupları içinde özellikle yaz ayların çok aktif olan sivrisineklerle mücadele ediyoruz. Profesyonel sivrisinek ilaçlama hizmetlerimiz Tse ve Iso sertifikalı yüksek kalite standartlarında sunulmaktadır. Sivrisinekleri larva aşmalarından itibaren önleyici plan ve uygulamalarımız bulunmaktadır.
Sivrisinek ilaçlama hakkında daha detaylı bilgi için mutlaka sayfamızı tıklayınız; Sivrisinek İlaçlama
Sinekler hem rahatsız edici hemde sağlığımızı riske edebilen çok geniş bir haşere türünü oluştururlar. Genel olarak 6 bacak, 2 adet kanat, 2 adet göz ve beslenmek üzere farklılaşmış farklı ağız yapılarına sahiptirler. Bazı türler kan ile beslenirken bazıları ise bitki ve çiçek özsuları ve nektarlarıyla beslenmektedir.
Sinekler hakkında daha fazla bilgi almak için mutlaka tıklayınız: Sinek
Sivrisinekler dünya üzerinde en fazla insan ölümünden sorumlu haşerelerdir. Sivrisinekler taşıdıkları ölümcül virüs yada bakterileri insanları ısırarak bulaştırabilirler. Sivrisinek ısırığı, neyin iyi geldiği, nasıl müdahale edilmesi gerektiği ve nasıl tanımlanması gerektiği konularını sizin için detaylıca açıklamaya çalıştık.
Sivrisinek ısırığı ve neyin iyi geldiğini öğrenmek için mutlaka tıklayınız: Sivrisinek Isırığı
Haşere Sorununuz Mu Var?