Başlıklar
Susam böceği (Lasioderma serricorne), tüm dünyada bulunan ve özellikle depolanmış ürün ve bakliyatlara çok fazla zarar verebilen bir haşeredir. İsmini susama benzediği için buradan almaktadır. Susam böceği olarak bilinen bu haşere aynı zamanda tarımsal alanlarda sigara ve tütün böceği olarak da bilinmektedir.
Yetişkin susam böcekleri yaklaşık 0.1 ile 0.3 cm arasında değişen uzunluklara sahiptirler. Oval şekilli ve açık kahverengi renge sahiptirler. Antenleri belirgin şekilde tırtıklı veya testere şeklindedir. Susam böceğinin başı aşağıya doğru meyillidir ve oval sırt yapısıyla birleşen bu görüntü onlara kamburumsu bir şekil verir.
Susam böceklerinin tüm yaşam döngüsü genellikle sadece 45 ila 50 gün sürer. Bu süre zarfında, susam böcekleri yumurta, larva, pupa ve yetişkin aşamalarından geçerek tam metamorfoza uğrar.
Dişi susam böcekleri, gıda maddelerinin içinde ve çevresinde 30 ila 100 arasında beyaz renkli yumurtalar bırakır. Yavrular 6 ila 10 gün içinde yumurtadan çıkar. Yumurtadan çıktıktan hemen sonra, larvalar yakındaki gıda maddelerine girer ve sürekli beslenmeye başlar. Larvalar yaklaşık 30 gün boyunca beslenmeye devam eder ve daha sonra gelişimlerini tamamlamak için uykuda olan pupa aşamasına girerler. Pupa tamamlandığında, yetişkin böcekler eş aramak ve yumurta bırakmak için besin kaynaklarını terk ederler.
Susam böcekleri çok çeşitli kuru gıda maddelerine saldırır. Kırmızı biber, kuru köpek maması, fasulye, bisküvi, nohut, puro ve sigarada, kakao çekirdeklerinde ve kahve çekirdeklerinde yaygındırlar. Ayrıca pamuk tohumu, hurma, kuru meyve ve sebzeler, ilaçlar, un, kuru çiçekler, zencefil, tahıllar, otlar, yer fıstığı ve gıdaları da istila etmektedirler. Bunların yanında kurutulmuş balık, et, deri, ipek ve kurutulmuş böcekler gibi hayvansal maddelere de saldırabilirler.
Susam böcekleri evlerimizde en fazla hayvan mamalarını, bakliyatları istila ederler. Yetişkin susam böceği özellikle serin ve bulutlu ve kapalı günlerde uçarlar. Uçan böcekler doğal olarak ışığa çekilir.
Öncelikle susam böceğinin istila ettiği besin kaynağını bulup evden uzaklaştırmalısınız. Kullanmadığınız zamanlarda tüm kuru gıdaları ve baharatları hava geçirmez, sert plastik kaplarda saklayın.
Susam böcekleri karanlık yerlerde kuru gıda kaynaklarının içine ve etrafına yumurta bırakırlar. Kilerinize, bodrumunuza veya garajınıza erişemeyeceklerinden emin olun. Bu alanları temiz ve düzenli tutmaya özen gösterin. Bu alanlarda böcek yada larvaları bulursanız süpürge ile çekin ve evden uzak alanlara bağlı bir poşet vasıtasıyla çöpe atın.
Gıda depolanan kiler ve dolaplar susam böceğini o alana çekmektedir. Dişi susam böceği yavruların kolay beslenebilmesi için gıda bulunan alanlara yumurtalarını bırakmaktadır. Daha sonra yumurtadan çıkanm yavrular kolay gıda beslenerek ortamı istila ederler
Susam böcekleri açık pencereler, çatlaklar ve kapıların altında kalan boşluklar aracılığıyla evinizin içine girebilirler
Karanlık alanlar ve çatlakları olan yerler görünmeden kalmalarına izin verir. Genellikle iyi gizlenmiş ve açılmış gıdalarda yaşar ve gelişirler.
Ülkemizde Susam böceklerinin evler de olmasının en büyük sebeplerinden bir tanesi de memleketimizden getirdiğimiz yada doğal olarak aldığımız ürünlerden kaynaklanmaktadır. Susam böceği ürünün içine yumurtalarını bırakmıştır ve evimize ürünü getirdiğimizde bir müddet sonra beslenerek yetişkin hale gelen susam böcekleri evimizi ve mutfağımızı istila eder.
Evlerde susam böceklerinin kontrolü kapsamlı bir inceleme ile başlar. Bu böcekler çok sayıda ürünle beslenebildiğinden, istila edilen tüm öğeleri bulmak önemlidir. İstila edilen yiyecekleri atın. Bu böcekler pek çok ürün türünü istila edebildiğinden, iyice inceleyin. Birkaç istila edilmiş ürün olabilir.
Yiyeceklerin depolandığı tüm kiler ve dolapların raflarını temizlemek için elektrikli süpürge kullanın. Vakumlama yiyecek kalıntılarını giderir. Yeni gıda ürünlerini kapalı cam veya plastik kaplarda saklayın.
Susam böceği, tahıl, kahve çekirdekleri, baharatlar, pirinç, kuru meyveler, hayvansal ürünler ve evcil hayvan gıdaları dahil olmak üzere çok çeşitli yiyecekleri yerler. Karton kutuları ve gıda ambalajlarını bile çiğneyebilirler. Bu nedenle yalnızca hava geçirmez kaplarda saklanan ürünler bu zararlılardan tamamen güvenlidir. Ek olarak, dişiler bir seferde 10 ila 100 yumurta bırakabilir. Bu nedenle bir susam böceği hızla o alanı istila edebilir. Bu haşereler gıdaları kirleterek kullanılamaz hale getirirler.
susam böceklerinin en önemli belirtileri yetişkin susam böcekleirni görmeniz, ambalajlardaki delikler ve paketlerden çıkan döküntülerdir. Yetişkinleri görüyorsanız istila var demektir. İstila edilmiş malzemelerden çıkmak için ambalajlar üzerinde delikler açarlar. Larvalar beslenmeye devam ettikçe ambalajın içinden çıkmaya devam ederler ve hızla çoğalırlar.
ilaclama.com.tr haşere uzmanlarımız, susam böceği üreme alanlarını bulup ilaçlama yaparak susam böceğini en etkili şekilde yok etmeyi amaçlar. Aynı zamanda yapı içindeki çatlaklara ve yapısal boşluklar içinde haşere uzmanımız gereken müdahaleyi yapacaktır.
Susam böceklerinden kurtulmak için bu haşereye neden olan gıda ve ambalajlardan mutlaka kurtulmak gerekir. haşere uzmanımız bu ürünlerin tespit edilmesi için sizlere yardımcı olacaktır.
ilaçlama hizmetlerimiz %100 Memnuniyet Garantisi kapsamındadır.
Haşere Sorununuz Mu Var?