Yılan uzun ve ayakları olmayan vücutları ve kafalarıyla kolayca tanımlanan canlılardır. Vücutları inanılmaz derecede güçlüdür, ancak bu güç birçok amaç için kullanılır.
600 Zehirli yılandan sadece 200’ü bir insana zarar verecek kadar güce sahiptir. Antarktika hariç, dünyadaki her kıtada yılanlar bulunabilir.
Dişleri olmasına rağmen yılanlar yiyeceklerini çiğnemeden tamamen yutarlar.
Yılan uzun ve ayakları olmayan vücutları ve kafalarıyla kolayca tanımlanan canlılardır. Vücutları inanılmaz derecede güçlüdür, ancak bu güç birçok amaç için kullanılır.
Kertenkele gibi sürüngen olmalarına rağmen göz kapakları veya kulak delikleri yoktur.
Barbados iplik yılanı gibi bazı yılanlar 8 cm kadar kısa olabilir. Piton yılanlarının bazı türleri ise 7 metre uzunlukları ile dünyanın en büyük yılanlarıdır.
Yılanları neredeyse tüm renk tonlarında görmek mümkündür. Renkleri genellikle zehirli olmaları yönünde bazı işaretler belirtmektedir. Parlak ve gösterişli renkler genellikle zehirli olduklarını ifade eder.
Yılanların vücutlarının dış kısmı pullarla kaplıdır. Pulların alt kısmında derileri bulunmaktadır.
Avlanma söz konusu olduğunda, yılanların güvendikleri inanılmaz bir koku alma duyusu vardır. Dillerini çıkardıklarında havadaki kimyasalları ayrıştırarak avlarının ve düşmanlarının yerlerini tespit ederler. Bazı Yılan türleri ise vücut ısısını tespit ederek bu işlevi gerçekleştirirler. Yılanlar avlarını zehirleyerek ve sıkarak etkisiz hale getirirler.
Yılan soğukkanlı bir canlıdır ve vücutlarını sıcak tutmak için doğru ortamı ararlar. Çoğu zaman yılanlar vücutlarını sıcak tutmak için doğal güneş ışığını kullanır ve serinlemek için de saklanırlar.
Yılanlar büyüdüklerinde derilerini dökerler. Bazıları dökülme meydana geldiğinde göz rengini değiştirerek tipik renklerinden daha solgun hale gelir.
Yılanlar tehdit altında hissederse ısırır. Bazı türlerde bu ısırık ölümcül olabilir.
Başlıklar
Yılanlar dillerini sürekli dışarı çıkararak koku almaya çalışırlar. Bu koku duyusu ile hem kendilerini düşmanlardan korumayı hem de beslenmek içi avlarını yakalamayı sağlar. Ağızlarının çatısında Jacobson veya vomeronazal organ adı verilen alanlar vardır. Dilleri ile topladıkları kimyasal kokuları bu organ ile ayrıştırırlar.
Bazı yılanlar zehirli oldukları için çok tehlikeli olabilirler. Avlarını öldürmek için zehirlerini kullanırlar. Zehir tükürük bezlerinde üretirler ve avlarını ısırarak zehiri dişlerinden ava verirler. Zehrin gücüne göre av felç geçirebilir veya hızlıca ölebilir.
600 civarında zehirli yılan vardır.
Çukur yılanları, boa yılanları ve pitonlar gibi bazı yılanlar ısıyı hissedebilir.
Yüzlerinde çukur adı verilen iki delik sayesinde avlarının yada düşmanlarının sıcaklığını hissedebilirler.
Yılanlar çok uzun büyüyebilir, bu da yüzlerce kabur kemiğine sahip oldukları anlamına gelir. Kıyas yapabilmek için açıklamak gerekirse biz insanların 24 kaburga kemiği bulunmaktadır.
Yılanlar yılda 4 ila 12 kez deri değiştirirler. Bunun sebebi yılanların her zaman büyümeleridir. Derileri bedenlerine küçük geldiğinde deri değiştirerek eski deriden kurtulurlar. Eski derinin altında yeni deri tabakası değişim için hazır şekilde beklemektedir.
Yılanlar bizim gibi sesleri duyamazlar. Çenelerine bağlı bir kare adı verilen bir kemik grubu kullanırlar.
Yılanlar çok hızlı hareket edebilir ama kara mamba en hızlısıdır.
En uzun yılan türleri 6 metreden daha uzun olabilmektedir.
Yılanların esnek çeneleri vardır, böylece kendilerinden daha büyük avları çenelerini birbirinden ayırarak yutabilirler.
Yılanların esnek görünüşü sebebiyle kemiklerinin ve omurgalarının olmadığı düşünülür fakat durum gerçekte böyle değildir. Yılanlar, diğer tüm sürüngenler ve amfibiler, memeliler, kuşlar ve balıklarla birlikte omurgalı canlılardır. Bütün bu hayvanların bir iç iskeleti vardır.
Hayvanlar omurgasızlar (omurgasız hayvanlar) veya omurgalılar (omurgalı hayvanlar) olarak sınıflandırılabilir. Omurgasızlar denizanası, kalamar, örümcek ve böcek gibi hayvanları içerir. Vücutları solucan gibi çok yumuşak olabilir veya bir dış iskelete (yengeç, böcek veya akrep gibi sertleşmiş bir dış kabuk) sahip olabilirler.
Yılanların omurgalarında yüzerce kemik vardır. Kemikler bedenlere yapı ve güç verir. Kaslar kemiklere bağlanır ve bu da kaslarımız kasılırken hareket etmemizi sağlar. Yılanların hem güçlü hem de esnek olabilmeleri için çok fazla kemiğe ihtiyacı vardır. Özel bir kafatasları vardır ve yüzlerce omurdan (omurgaları oluşturan kemiklere omur denir) oluşan çok uzun bir omurgaları vardır. Ayrıca organlarını korumak için neredeyse tüm vücutlarına kadar yüzlerce kaburgaları vardır.
Bazı yılanlar avlarını sıkarak yakalar ve öldürür. Bu, güçlü, kaslı vücutlarını yakaladıkları hayvanın etrafına sıkıştırdıkları (sıktıkları) ve kemiklerinin yardımıyla ölümüne sıktıkları anlamına gelir.
Yılanların evinize ve bahçenize yoğun olarak gelmesinin bazı sebepleri vardır ve yılanlar neye gelir sorusunu sizler için özet olarak açıkladık.
Bu hususlar ilaclama.com.tr uzmanlarına gelen yaygın yılan şikâyetlerinin analiz edilmesiyle oluşturulmuştur.
Engerek yılanları, Viperidae familyasına ait zehirli yılanlardır. Çoğunlukla Avrupa, Asya ve Afrika’nın çeşitli bölgelerinde bulunurlar. Bu yılanların en belirgin özellikleri, üçgen şeklinde geniş kafaları, dikey göz bebekleri ve genellikle gövdelerinde desenli pullarının bulunmasıdır.
Fiziksel Özellikler
Yaşam Alanı
Engerek yılanları çeşitli habitatlarda bulunabilir, bunlar arasında ormanlar, çalılıklar, dağlık bölgeler ve çöl alanları yer alır. Bazı türler suya yakın bölgelerde de yaşar.
Beslenme
Bu yılanlar genellikle küçük memeliler, kuşlar, kertenkeleler ve amfibilerle beslenir. Avlarını yakalarken zehirlerini kullanarak onları etkisiz hale getirirler.
Davranış ve Üreme
Zehir ve Tehlike
Engerek yılanlarının zehirleri, avlarını etkisiz hale getirmek ve sindirimi kolaylaştırmak için oldukça etkilidir. Zehirleri insanlar için de tehlikeli olabilir, bu yüzden ısırık durumunda acil tıbbi müdahale gereklidir. Ancak, engerek yılanları genellikle insanlardan kaçar ve sadece tehdit altında hissedince saldırırlar.
Engerek yılanları, biyolojik çeşitlilik ve ekosistem dengesi açısından önemli rol oynarlar. Av popülasyonlarını kontrol ederek ekolojik dengeyi korurlar. Ayrıca, zehirleri tıbbi araştırmalar ve tedavilerde kullanılabilmektedir.
Bu özellikler, engerek yılanlarını doğanın önemli ve dikkat çeken üyeleri haline getirmektedir.
Türkiye tabiatı içerisinde çok fazla canlı türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bazı türler özellikle insanlar için tehlikeli veya zehirli kategorisinde yer almaktadır.
Türkiye’de 45’in üzerinde yılan türü bulunmasına rağmen, hepsi ölümcül yada zehirli değildir. Türkiye de 12 yılan türü zehirli olarak kabul edilir ve ne pahasına olursa olsun bunlardan uzak durulmalıdır. Zehirleri şiddetli ağrı ve acı verici olabilir veya ölüme sebep olabilir.
Türkiye’de bulunan En zehirli 9 yılan türünü sizler için açıkladık. İşte bunlar;
Latince Adı: Montivipera xanthina
Nerde Yaşar?: Kayalık ve iyi bitki örtüsü olan bir habitatta Türkiye’nin kırsal alanlarında yaşar.
Temel Özellikler Türkiye’nin en büyük ve en tehlikeli yılanı
Türkiye Populasyon Durumu: Yaygın bulunan bir tür
Kaya engereği veya kıyı engerek yılanı olarak da bilinen Osmanlı engereği, Türkiye’deki en tehlikeli ve zehirli yılandır. Gri veya beyaz bir gövde üzerinde belirgin bir siyah zikzak deseni ile tanımlanan bu Türk yılan türünün boyu 150 cm (1.5 metre) e kadar uzayabilir.
Yaşam alanları kayalık ve iyi bitki örtülü alanlar, tipik olarak kırsal alanlar ve nemli iklimlerdedir.
Osmanlı engerekleri son derece agresiftir ve insanlara sebepsiz yere saldırdıkları bilinmektedir. Osmanlı engerek zehirinin etkileri şiddetli olabilir, bu da uzun vadeli rahatsızlıklara, aşırı şişmeye ve hatta potansiyel olarak ölüme neden olabilir.
Bu yılanla doğada karşılaşırsanız, yavaşça geri çekilin ve yılanla aranızda mümkün olduğunca fazla boşluk yaratın.
Latince Adı: Vipera anatolica
Nerede Yaşar?: Toros Dağları çevresinde ve Türkiye’nin Güneybatı bölgesinde
Temel Özellikler Genellikle Osmanlı Engerek ile karıştırılır, koyu zikzak desenine sahiptir
Türkiye Populasyon Durumu Nadir görülen ve sayıları kritik tehlike altındadır
Türkiye’nin Anadolu çayır engereği, dünyanın en kritik tehlike altındaki türlerinden biridir. Bu yılan türü aynı zamanda çok zehirlidir. Bu yılan sadece Türkiye’nin güneybatı bölgesinde ve Toros Dağları’ndaki Çiğlikara dağı yaylası çevresinde bulunur. Sayıları yaşam alanlarının azalması, insan faaliyeti ve iklim değişikliği nedeniyle sürekli baskı altındadır.
Bu yılan türü 1969’da keşfedildi ve nadir türlerden biridir. İlk bakışta Anadolu çayır engereği, osmanlı engereği ile karıştırılabilir. Her ikisi de vücudun uzunluğu boyunca benzer bir koyu zikzak desenine sahiptir.
Anadolu çayır engereğinin burnu ok ucuna benzer ve düz tepeli bir kafaya sahiptir.
Zehirin insanlar için ciddi yan etkilere neden olacak kadar güçlü olduğu düşünülmektedir. Daha küçük memeli canlılarla beslenirler.
Yapılan araştırmalar, bu yılanın zehrinde 90’dan fazla farklı toksin türü olduğunu ortaya koymuştur. Kolayca bulunabilen spesifik bir panzehiri yoktur. Bu durum Anadolu çayır engereğini Türkiye’nin en ölümcül yılanlarından biri yapar.
Latince Adı: Vipera berus
Nerede Yaşar? :Türkiye genelinde Yaygındır. Yerleşim yerlerine yakın yaşarlar.
Temel Özellikleri: Avrupa’da en sık karşılaşılan yılan türüdür.
Türkiye Populasyon Durumu: Sayıları oldukça fazla olan en fazla görülen yılan türüdür
Bayağı Engerek Yılanı Türkiye genelinde, Batı Avrupa’da ve Doğu Asya’nın bazı bölgelerinde yaygın bulunan büyük ölçüde zehirli bir yılan olan Vipera berus’un ortak adıdır. Bayağı engereğinin çoğunlukla tehlikeli olmadığı düşünülür, ancak kışkırtılırsa bu yılan ısırır ve zehirlidir.
Bu yılanla sık karşılaşılmasının sebebi doğal yaşam alanların insan yerleşimlerine yakın olmasından kaynaklıdır.
Bayağı Engerek yılanı ısırıklarından sonra şu etkiler görülebilir;
Nadir durumlarda, bazı kişilerde anafilaksi semptomları gelişebilir. Bu semptomlar mide bulantısı, öğürme ve kusma, ishal, terleme, ateş, solunum güçlüğü ve bilinç kaybını içerebilir. Bu son derece ciddidir ve acil tıbbi müdahale ile tedavi edilmelidir.
Latince Adı : Montivipera wagneri
Nerede Yaşar? : Doğu Türkiye ve kuzeybatı İran Nerede Bulunur
Temel Özellikleri :Turuncu / sarı botlarla gri renk
Türkiye Populasyon Durumu : Nadir görülen bir türdür. Sayıları Kritik tehlike altındadır.
Wagner engereği, Türkiye nin doğusu ve İran’ın Kuzeybatısına özgü, nesli tükenmekte olan bir yılan türüdür. Wagner engerek yılanının başı diğer yılanlara nispeten büyüktür. Daha oval bir burnu vardır. Başın arkasından kuyruğa kadar uzanan turuncu / sarımsı lekeler bulunur. Bütün renkler ve lekeler Grimsi bir genel renk üzerinde bulunur.
Bu yılan ilk olarak Alman kaşif Moritz Wagner tarafından 1846’da keşfedildi ve kendi adını aldı. Bu yılanın popülasyonu, insan faaliyetleri, altyapı çalışmaları ve yasadışı egzotik evcil hayvan talebinden çok etkilendi.
Yılanların çevrelerini koklamak için farklı yönlere salladıkları çatallı dilleri vardır. Dilleriyle yaptıkları bu hareket çevresindeki tehlike veya yiyeceği fark etmesini sağlar.
Yılanların avlarını tespit etmesinin başka yolları da vardır. Gözlerinin önündeki çukur delikleri adı verilen açıklıklar, sıcakkanlı avın verdiği ısıyı algılar.
Alt çenelerindeki kemikler kemirgenlerden ve diğer koşuşturan hayvanlardan titreşimler alır. Yılanlar avlarını yakaladıklarında alt çeneleri üst çenelerinden çıktığı için başlarının genişliğinden üç kat daha büyük hayvanları yiyebilirler.
Bir yılan avını Ağzına soktuktan sonra içe dönük dişler onu içeriye doğru yutar ve onu oraya hapseder.
Yılan ilaçlama hizmetlerimizi yılan kapanı istasyonu kurulumu ve yılan ilaçlama şeklinde 2 ana uygulama çeşidine bağlı olarak gerçekleştiriyoruz. Yılanlar bir çok sebeple yaşam alanlarımza çekilmektedir. Beslenme zincirine bağlı olarak alanda bulunan fareler, küçük canlılar ve yaşam koşullarının uygun olması yılanların yaşam alanınıza yakın olmasının sebebi olabilir.
Yılan ilaçlama hizmetimizle bir bariyer oluşturarak yılanların yaşam alanınıza yaklaşmamasını engelliyoruz. Yılan kapanı istasyonları ile alanda bulunan yılanların yakalanmasını ve etkisiz hale getirilmesini amaçlıyoruz.
Yılan ilaçlama hizmetleri hakkında daha detaylı bilgi almak için lütfen Tıklayınız: Yılan ilaçlama
Haşere Sorununuz Mu Var?